2010-07-05 13:39:00• hírek • Szatmar.ro

Kurkuma, a gyógyerejű fűszer

A fűszerrajongók világszerte előszeretettel használják az indiai sáfrányt vagyis a sárga gyömbért, közismertebb nevén a kurkumát, ami a curry alkotóeleme.

A kurkuma több mint 5000 éves múlttal rendelkező, a gyömbérfélék családjába tartozó-, sárga/narancssárga színű indiai gyógy- és fűszernövény. A gasztronómiában betöltött szerepén kívül, az egészség megőrzésében is fontos szerepe van. Gyógyerő tekintetében elsősorban emésztésre gyakorolt jótékony hatásáról ismert, ugyanakkor étvágygerjesztő, vértisztító és antibakteriális hatású.

Rendszeres fogyasztása esetén regenerálja a májsejteket és csökkenti a magas koleszterint. Külsőleg is alkalmazható, kevés vízzel pépessé keverve vérzés, gyulladás, izomláz, viszketés esetén kenjük a problémás bőrfelületre. Tisztító hatása miatt a kozmetikusok is előszeretettel használják bőrgyulladás és zsíros arcbőr kezelésekor. A Journal Of Nutrition folyóirat beszámolója szerint, a kurkumának a fogyókúrázók alapvető fűszerének kellene lennie, mivel hatóanyagainak köszönhetően mintegy elfojtja a zsírsejtek növekedését.

A kurkuma gyógyító tulajdonságait, a tradicionális indiai és kínai gyógyászat már az ősidőkben felfedezte. Serkenti a véráramlást, méregteleníti a szervezetet, fogyasztásával megelőzhető az epekőképződés, fokozza az anyatej-kiválasztást, ciszta és menstruációs fájdalom esetén is alkalmazzák. Táplálkozáskutatók szerint erős antioxidáns hatású, ízületi gyulladás, cukorbetegség, Alzheimer-kór esetén is kifejti gyógyhatásait, az utóbbi évek kutatásai pedig igazolták, hogy a daganatellenes terápiában is hatásos. Romániában a legtöbb élelmiszerüzletből beszerezhető, az ételek ízesítésekor érdemes bátrabban használni, mivel számtalan pozitív élettani hatással rendelkezik.


A kurkuma több mint 5000 éves múlttal rendelkező gyógy- és fűszernövény

A kurkuma több mint 5000 éves múlttal rendelkező gyógy- és fűszernövény


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: