2012-10-17 14:10:58• hírek • Póti Orsolya

Kuriózumok is láthatóak a biblia-kiállítás keretében

Több mint kétszáz bibliát, kéziratot, vallásos szöveggyűjteményt és kordokumentumot tartalmaz az a tárlat, mely október 17-én nyitotta meg kapuit a Szatmár Megyei Múzeumban. Az érdeklődők a hónap végéig tekinthetik meg az érdekes kiállítást.

Egy kolozsvári jogász, Florian Stoica magángyűjteményéből nyílt kiállítás október 17-én, szerdán a Szatmár Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében. A rendezvényre a Sola Scriptura Alapítvány, a németországi Biblia Liga, a megyei múzeum szervezésében, dr. Szentágotai Lóránd támogatásával került sor.

A szervezők kihangsúlyozták: ez a tárlat nem egy antik könyv kiállítás, hanem a különféle korokban és különféle nyelveken íródott szentírások bemutatása, illetve az ezek megértéséhez segítséget nyújtó anyagok, szótárak és szöveggyűjtemények ismertetése.

A kiállítás keretében olyan kuriózumok is találhatóak, mint a Rosettai kő, egy szíriai nyelvű bibliai, amely egyike az első idegen nyelvre fordított bibliáknak, a legkisebb nyomtatott biblia, amelynek írása csak mikroszkóp alatt olvasható, valamint a legkisebb könyvecske, amelyben a biblia aranyszövege található. Látható egy, a vakok számára íródott biblia, valamint egy olyan könyv, amelyben hat fordításban áll a szentírás szövege. Ez főként azok számára hasznos, akik mélyebben szeretnék megérteni a bibliát.

A kiállítást Daniel Cirt, a Sola Scriptura Alapítvány szatmári fiókjának egyik tagja nyitotta meg, aki bemutatta a rendezvény szervezőit, támogatóit, illetve ismertette a rendezvénysorozat keretében szervezett előadások programját. A program megtekintéséhez kattints ide.



A bibliákon kívül zsoltárok, lexikonok, szótárak, makettek és egyéb, a biblia világához kötődő kegytárgyak is láthatóak, valamint olyan információs plakettek, amelyek rámutatnak arra, hogy biblia már ősidőktől létezett, létezik és létezni is fog.

„Nem akarom, hogy a nagyközönség úgy fogja fel, hogy a jelen tárlat egy régi könyv kiállítás. Ugyanis a biblia élő és egy nyitott ajtó a mai ember számára, egy olyan kapu, amely utat mutat az élet forrásához" - mondta el a Szatmár.ro-nak dr. Szentágotai Lóránd.

A tárlat anyagából első alkalommal Kolozsváron nyílt kiállítás 2011 októberében, majd hosszú hónapokon át Németországban volt látható a gyűjtemény. A Szatmár Megyei Múzeum október 31-ig ad otthont a tárlatnak. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak úgy a kiállításra, mint a hozzá kapcsolódó élőadásokra.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: