2019-02-16 10:39:03• hírek • Szatmár.ro

Kupidó és farsang bolondja a Kölcsey gimit és a Hám János licit is meglátogatta

Jókedvre és mulatságra készültek a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai csütörtökön.

Nem csak a farsangot, hanem a szerelmesek napját is megünnepelték. A licisek inkább a fargangi télbúcsúztató hagyományokat helyezték előtérbe, a gimisek pedig a Valentin napi szokásokat elevenítették meg a szünetekben.

 

A télűző maskarás felvonulás évszázados hagyomány, Európa-szerte kedvelt időszak a nagyböjtöt megelőző pár hét. Ekkor van ideje a vidámkodásnak, a viccelődésnek, hogy aztán a lelki és testi megtisztulásra összontosíthassunk, és húsvétot, Krisztus önfeláldozását és feltámadását patyolat lélekkel ünnepelhessük.

 

A Hám János Gimi diákjai is éltek a jeles alkalommal, gúnyába öltöztek, levonultak az udvarra és egymásnak bemutatkozva, nevetve, örvendve űzték a hideget, a telet. A jókedv és a vígasság tavaszcsalogató hangulata belengte az iskolát és a környékét. Nem hiába van jó idő az elmúlt napokban!

 

 

A szerelmesek napján a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diáksága egész napos programsorozatban vehetett részt önkéntes alapon. A Köfedisz három ötlettel állt elő: a hagyományosnak számító Bálint-napi postával, az egynapos házasságkötés lehetőségével és ajándék kézzel készített karkötő ajándékozásával. Nagy népszerűségnek örvendett mind a szerelemposta, mind az ásó-kapa-nagyharang. Az ajándék karkötők is fogytak szépszerivel.

 

A frigyle lépni kívánó fialok között nem csak párok, hanem barátok is hűséget fogadtak. Szép hagyománya ez a ragaszkodás, a figyelmesség és az igazi közös értékek megőrzésének fűszerezve egy csipetnyi kackiás humorral. A lépcsőfordulóban felállított oltár előtt felsorakoztak a mátkák. A fiatalokat két "anyakönyvvezető" diáktársuk adta össze 24 órára, a szertartást követően nevükkel és aláírásukkal hitelesítették döntésüket az iskola "anyakönyvében".

 

 

A szigorú, stresszes mindennapokat megtöri néha egy-egy vidám, kacajtól zajos ünnep. A monoton alvás - suli - házi feladat körforgás elviselhetőbbé válik ezekkel az alkalmakkal. A színes, játékos délelőttök az iskolai év során nem csak feltöltődésként, hanem közösségkovácsoló programként is szolgálnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: