2010-05-14 17:07:35• hírek • Póti Orsolya

Kulturális örökségeink nyomában

Euró-regionális kulturális örökségeinkről, szatmári kultúrszemélyekről, valamint régi sajtószövegekről tartottak szimpóziumot a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Szimpóziumra került sor péntek délben a Szakszervezetek Művelődési Házában, mely által felidézték Szatmár megye kulturális örökségeit, kiemelték a szatmári kultúra jeles személyiségeit, valamint „A régi város írásai” címmel, majdnem száz éves szatmári folyóiratokból összeállított tárlatot állítottak ki. A eseményen részt vettek a megyei kulturális intézmények képviselői, valamint Kolozsvárról meghívott személyek is jelen voltak.

„Vannak-e szatmári kulturális örökségeink?” - tette fel a kérdést nyitásként George Vulturescu, a „Poesis” irodalmi kiadvány igazgatója, aki a továbbiakban rövid előadást tartott kulturális örökségeinkről, a híres épületekről, valamint a szatmári kultúra kiemelkedő személyiségeiről. Ezt követően Ovidiu Emilian Mica a Szatmári Nemzeti Archívum közreműködésével nyitotta meg a kiállítást „A régi város írásai” címmel. Mica beszédében kiemelte a jelentősebb folyóiratok, mint például „Szamost”, a „Szatmári Hírlapot”, a Cronica Satmareana, valamint a „Revista Catolica”-t. A kiállított anyag eredeti változatát a Nemzeti Kulturális Örökség Igazgatóságán Őrzik.

Ezenkívül még olyan előadások is elhangzottak, mint „Szatmári kultúra a két világháború között” (Gheorghe Todut), „Dariu Pop zeneszerző” (Emilia Belean) és „Aurel Popp – ember és művész”, Kereskényi Sándor előadásában. A rendezvényt Paulovics László festőművész munkásságáról tartott előadással Józsa T. István esztéta zárta. A rendezvényen fellépet az „Aurel Popp Művészeti Líceum kórusa, az „Excelsior” kórus Ecaterina Tuturas vezényletével, valamint a „Dariu Pop” Iskola vokális-hangszeres csoportja.


Szimpózium a Szakszervezetek Művelődési Házában
Szimpózium és kiállítás a Szakszervezetek Művelődési Házában


A "Dariu Pop" Iskola gyerekzenekara is fellépett
A "Dariu Pop" Iskola gyerekzenekara is fellépett


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: