2018-08-03 07:42:42• hírek • Bede Emőke

Kulturális kavalkáddal vár a Szamosháti Fesztivál

A Szamosháti Fesztiválon az Ismerős Arcok is fellép.
A Szamosháti Fesztiválon az Ismerős Arcok is fellép.

Igazi közösségépítő eseményt szerveznek ezen a hétvégén Egriben, melynek programjában mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt.

Az augusztus 5-én megrendezésre kerülő Szamoshát fesztivál már a reggeli órákban elindul, ugyanis már reggel 9-től beindul a főzőverseny. 11-től ünnepi istentiszteletet tartanak a helyi református templomban, 12:30-tól pedig megkoszorúzzák a falu egyik legismertebb szülöttének, Csűry Bálint nyelvésznek, nyelvjáráskutatónak a szobrát.
 

13 órától kulturális műsor veszi kezdetét, melynek keretében az Egri Csodaszarvas Néptánccsoport és a Szamoshát Néptánccsoport ropja majd a táncot. Ezután Gábor Ferenc ‘’ Fekete-Körös völgyi székely és magyar vértanúság’’ című könyvét mutatják be, majd Póti Eduárd történelemtanár tart előadást „Csűry hagyatéka és példája az utókor számára” címmel.
 

A hivatalos megnyitó 15 órakor kezdődik, ennek során nem csak a vendégeket köszöntik, hanem elismerésben részesítik az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplő párokat is. A nap egyik legfontosabb eseménye pedig a testvértelepülési megállapodás megkötése lesz a magyarországi Szamosszeggel és az ukrajnai Mezőgecsével. Ezt 15:30-tól egy népzenei előadás veszi kezdetét, melynek során Bárkányi Adrienn, Horea Somesan és Mihai Parariga lépnek színpadra, hogy énekeikkel kedveskedjenek a helyieknek és a vendégeknek.
 

17:00-kor tűzoltóbemutatón, 15 perccel később pedig egy íjászbemutatón vehetnek részt a jelenlevők, 17:30-kor pedig elrajtol a parasztolimpia. Ennek során a bátor indulók olyan versenyszámokban mutathatják be tehetségüket, mint a kerékkötővel befékezett paraszti szekér elhúzása, kukoricatakarmányozás, bálabetakarítás, Petrencés rúd hajítása, illetve őszi betakarítás.
 

Aki inkább egy kis könnyűzene után vágyakozik, annak sem érdemes távol maradnia, ugyanis 18:45-től a FÉK együttes áll színpadra, melynek tagjai főként a retro popslágerek világában vannak otthon. 19:40-től Magyar Rózsa népdalénekes, majd 21:30-tól az Ismerős Arcok koncertje következik. A Szamosháti Fesztivál idei kiadására a 23:30-kor kezdődő tűzijáték teszi fel majd a koronát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: