2009-08-14 16:44:34• hírek • Gozner Gertrud

Kulturális Fesztivál a színházban

Augusztus 14-én, pénteken az Északi Színházban szervezte meg a szatmárnémeti Caritas szervezet a Kulturális Fesztivált, amelynek a fogyatékkal élő fiatalok voltak a főszereplői.

A fesztiválra a Kultúrák Kereszteződése című pályázat keretén belül került sor, amelyet az Európai Unió, a PHARE és a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszírozott.

2008 augusztusban egy PHARE CBC pályázaton keresztül a Szatmárnémeti Caritas Szervezet és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekvő kislétai Ápoló-Gondozó Otthon elindította a Kultúrák Összefonódása című programjukat, amelynek keretén belül a szatmári fogyatékkal élő fiatalok a kislétai intézmény fogyatékos lakóival közös foglalkozásokon vettek részt.

A pályázat során a két megye fiataljai különböző képzőművészeti alkotótáborokban vettek részt, közös kirándulásokat szerveztek a számukra és csoportfoglalkozásokon tevékenykedtek, amelyeknek a fő tematikája a népi hagyományok felelevenítése volt. A kulturális fesztivál a zárómomentuma ennek az egyéves közös tevékenységnek, amikor is a fiatalok bemutatják, hogy mit tanultak az elmúlt egy évben.

A fesztivált Löchli Tünde, a szatmárnémeti Caritas igazgatója nyitotta meg, aki elmondta a pályázat 12 hónapon át tartott, és amelynek a végén egy füzetecskét és filmes cédét jelentettek meg a sérült fiatalok munkáiról, akik szép emlékekkel és látványos eredményekkel zárják ezt az időszakot.

Ezután dr. Sátorhegyi Éva, a kislétai központ igazgatója köszönte meg a szatmári szervezetnek, hogy az otthon 24 lakója egy éven keresztül részt vehetett egy gazdag szakmai és kulturális programban. Ez mindannyiuk számára életre szóló élményt jelentett - tette hozzá.

A fogyatékkal élő fiatalok népzenei, néptánc és könnyűzenei előadását fotó- és kerámiakiállítás egészítette ki, amelyet a szünet során a színház előterében tekinthettek meg az érdeklődök. A műsorban a sérült fiatalok mellett a partnerszervezetek képviselői is felléptek, úgy mint a német fórum Gemeinsam nevű tánccsoportja, az óvodásokat és kisiskolásokat tömörítő Cununita nazdravana ének és tánccsoport, valamint az Aurel Popp Művészeti Líceum Buzzkill nevű rockbandája.


A pályázatban résztvevő sérült fiatalok szatmári néptáncokat is előadtak.


Partnerszervezetként a Német Fórum Gemeinsam nevű tánccsoportja is fellépett.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: