2009-08-18 13:28:27• hírek • Parajdi Andrea

Kultúrák kereszteződése

„Kultúrák kereszteződése" nevet viselő Phare CBC projektjét zárta kedden a Szatmárnémeti Caritas Szervezete, amelyet a magyarországi Kisléta településsel közösen bonyolított le fogyatékos fiatalok integrálása céljából.

Mintegy 112 fogyatékos 16 és 35 év közötti fiatal vett részt a Szatmárnémeti Caritas Szervezet és a kislétai Szociális Otthon közös projektjén, amelyet a Caritas kezdeményezésére tavaly augusztus 19-én indítottak el - tájékoztatott Rácz Gabriella, programkoordinátor.

A projekt elindításának célja a fogyatékosok integrálása mellett a térségek közti kapcsolatok elmélyítésében is keresendő, hiszen az elmúlt egy évben olyan rendezvényeket szerveztek, amelyek lehetővé tették, hogy egymás kultúráját, illetve hagyományos értékeit is megismerjék a projekt résztvevői.

A projekt lehetővé tette, hogy négy olyan specialista, akik fogyatékos gyerekekkel foglalkoznak szakmai tapasztalatcserén vehessenek részt, és így ismerjenek meg olyan módszereket, amelyeket a határon túl sikeresen érvényesítenek a beteg fiatalok kezelésében.

Huszonnégy sérült fiatal márciusban két, öt napon át zajló művészeti szakkörön vehetett részt, amelyet Avasfelsőfalu múzeumának környékén a szabad levegőn tartottak meg, és ahol földrajzhoz, kultúrához, flórklórhoz, etnikai hovatartozáshoz kapcsolódó általános műveltségi ismereteket is szerezhettek. Ezen kívül negyvennyolc fiatalnak lehetősége nyílt, hogy négy alkotótáboron vehessen részt, amelyeket Alsóhomorodon tartottak meg. Húsz beteg fiatalt nyíregyházi kirándulásra is elvittek, hogy megtekinthessék a helyi falumúzeumot. A projekt keretében egy kulturális útmutatót, és egy DVD filmet is összeállítottak, amely tartalmazza a közös pályázat sikereit.

Zárásként egy kulturális fesztivált is szerveztek a Szatmárnémeti Északi Színházban. Az eseményen ezúttal is 20 fiatal volt jelen, akik megmutathatták mit tudtak elsajátítani a művészeti alkotótáborokban. Emellett pedig a színház aulájában egy fotókiállításon bárki megtekinthette, a közös munka és szórakozás feledhetetlen pillanatait.


Mintegy 112 sérült fiatal vett részt a Caritas nemrégiben zárt projektjében.
Kedden sajtótájékoztatón számoltak be a projekt eredményeiről a Caritas munkatársai


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: