2015-05-05 16:13:48• hírek • Kocsis Zoltán

Kultur gibt Halt - A kultúra tartást ad

A szatmári német kisebbség újkori történelmének két meghatározó eseményének, az 1945-ös szovjet deportálás és az Német Demokrata Fórum 1990-es megalakulásának 70. illetve 25. évfordulója biztosítja az idei, immár XIV. Német Kulturális Napok tematikáját. A rendezvénysorozatra május 8-11., azaz péntektől hétfőig kerül sor. Az eseménysorozat mottója Kultur gibt Halt, az a kultúra tartást ad.

Johann Forstenheizler, a Német Demokrata Fórum megyei szervezetének korábbi elnöke kiemelte, hogy az NDF alapító okiratában szereplők szerint a szervezet egyik fő célja a német identitás megőrzése, ápolása és hirdetése. Ennek is tudható be, hogy az NDF rendezvényeinek kulturális kínálatában mindig fontos szerepet kap a hagyományőrzés.

A XIV. Német Kulturális Napok péntek délután 17.30-kor nyitja meg képzeletbeli kapuit az Árpád (V. Lucaciu) utca 9. szám alatt található Sváb házban. Az üdvözlő beszédek után levetítik a közszolgálati televízió, a TVR1 riportfilmjét az NDF negyedszázados történelméről, amely megkerülhetetlenül összekapcsolódik a szatmári szervezettel. A folytatásban pedig 19.00 órától a Szatmár Megyei Múzeumban megtekinthető a nagyszebeni Bruckenthal Múzeum vándorkiállítása, amely szintén az NDF első 25 évét mutatja be. A két esemény között a nagykárolyi Carmina Renascenta együttes és Marius Boros énekelőadása teszi ünnepélyesebbé a délutánt.

Szombat reggel 09.00 órakor szintén a Sváb házban a Gemeinsam ifjúsági szervezet közel 300 (!) gyerek közreműködésével ünnepel. Délután 16.00 órakor a Batthyány (Coposu) sétányon található rendezvénygödörben villámcsődülettel és különböző kulturális műsorral (nyolc tánccsoportot és egy fuvola-együttest csodálhatunk meg) igyekszik felhívni saját tevékenységére a figyelmet a Gemeinsam. Két órával később (tehát 18.00 órai kezdettel) pedig a Várdomb (Decebal) utca 2. szám alatti Trattoria per Passione étteremben gálán díjazzák azt a 30 személyt, akik fontos szerepet vállalta az NDF észak-erdélyi regionális szervezetének elmúlt 25 évében.

Vasárnap (10.00) a Kálvária-templomban ünnepélyes szentmisével folytatódik az eseménysorozat, majd 11.30 órai kezdettel nyílik meg Stefan Tillinger „Schwobalandle" című festészeti kiállítása. Itt fellép a nagykárolyi, mezőpetri és szatmárnémeti tagokból álló sváb férfikórus, azaz a Schwabischer Mannerchor.

A zárónap, azaz hétfő eseményei a színházról szólnak: 11.00 órai kezdettel a Sváb házban a gyerekek adják elő a Max und Moritz (Max és Moritz) című darabot. Az előadás különlegessége, hogy a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum és nagykárolyi gyerekek összesen négyszer, négyféleképpen adják elő a darabot. Délután 18.00 órakor pedig a Szakszervezetek Művelődési Házában a nagyszebeni Radu Stanca Színház német tagozata adja elő a Panik című darabot.

A hivatalos programokkal párhuzamosan a hét során a gyerekek, fiatalok számtalan műhelymunkán - rádió, dob, néptánc, graffiti, fúvószene - vehetnek részt, számolt be a programról Rist Gabriella, a Gemiensam ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: