2005-10-31 08:35:09• hírek • Szatmár.ro

Különös, tudattalan kapcsolat

223337111.jpgAz ikertestvérek között lévő különös lelki kötelék ma is zavarba ejti a tudományos kutatókat...
A modern megtermékenyítési módszerek miatt az ikerterhességek száma világszerte növekszik. Minden nyolcvanötödik szüléskor ikertestvérek érkeznek. A gyerekek között lévő különös lelki kötelék ma is zavarba ejti a tudományos kutatókat.

A Földön élő körülbelül százmillió ikerpár több mint harmada egypetéjű. Ez azt jelenti, hogy genetikai állományuk teljesen azonos, fizikai adottságaik is rendkívül hasonlóak. Luigi Gedda, a Római Gregor Mendel Intézet professzora évtizedeken át követte 15 ezer ikerpár életét. Kiderült, hogy lelki kapcsolatuk megnyilvánulásai egészen széles skálán mozognak: a telepátia köznapi eseteitől kezdve a fájdalom átviteléig. Az ikrek gyakran egyszerre szülnek, sőt a haláluk is bekövetkezhet egyazon pillanatban. Talán még gyakoribb jelenség, hogy az ikrek egyszerre gondolnak egymásra. Sok ikerpárnak a külön egyetem, a külön lakóhely súlyos kínokat okoz, hiszen korábban rendkívül szoros kapcsolatban éltek. Vannak, akik felnőttként is nehezen döntenek ikertestvérük nélkül, épp ezért életük végéig megőrzik a szoros köteléket.

Az egypetéjű ikrek genetikai azonossága ellenére kutatások bizonyítják, hogy idővel kialakul bennük a kritika a másik cselekedeteire, vágyaira. Czeizel Endre orvos-genetikus szerint nem ritka, hogy egyikük szeret valamilyen sportot, míg a másik ki nem állhatja azt. Vonatkozhat ez a foglalkozás megválasztására, az egyes ételekre, a divat követésére is. Gyakran előfordul, hogy az egyikük által meghódított partnerrel a másik is randevúzik, vagy éppen az érdeklődési körük különbözőségének köszönhetően az iskolában egyik a másik helyett felel. Az ikrek bizonyos szempontból előnyben vannak, amikor bekerülnek egy közösségbe, hiszen a testvér jelenléte biztonságot ad. Általában népszerűek, de az is előfordul, hogy csak egymással játszanak, nem alakítanak ki kapcsolatot a többiekkel.

Nincsenek könnyű helyzetben az ikreket nevelő szülők sem, akiknek nagy a felelőssége abban, hogy megpróbáljanak nyitni, az ikerkapcsolatot kissé lazítani. Fontos, hogy elősegítsék: időnként az ikrek külön is legyenek, hogy kialakítsanak másokkal is kapcsolatokat, legyenek külön barátaik, külön útjaik. A szakemberek azt javasolják, hogy az ikreket ne öltöztessék egyformán, hogy kialakíthassák saját egyéniségüket. Sokat vitatott kérdés az is, hogy az ikreket egy osztályba járassák-e. A szakemberek szerint jobban fejlődnek, ha külön osztályban tanulnak. Ennek legfőbb előnye, hogy teljesítményüket nem hasonlítgatják folyton össze. Mert ha ez az összehasonlítás az ikerpár egyik tagjára nézve sorozatosan kedvezőtlen, akkor mindez idővel másodrendű érzést, állandó kudarcélményt okoz.

Egyformák, mégis sok mindenben különböznek

Hajós Péter és Hajós Krisztián 37 éves, budapesti ikerpár. Azt, hogy egy- vagy kétpetéjűek, még az orvosi vizsgálatok sem tudták egyértelműen tisztázni. Együtt végezték felsőfokú tanulmányaikat Gödöllőn, az agráregyetemen, valamint a Külkereskedelmi Főiskolán. Jelenleg mindketten hivatásos közbeszerzési tanácsadók, tizenöt éve közös a vállalkozásuk is. Elmondásuk szerint soha nem vizsgáztak vagy randiztak a másik helyett. A két fiatalember személyisége alapvetően más: míg Péter nyitottabb, beszélgetősebb, addig Krisztián hallgatag, zárkózott. Ennek ellenére Krisztián volt sikeresebb a lányoknál, ő már tartós párkapcsolatban él, míg Péter jelenleg is várja a nagy Őt. Ízlésük egyébként sok tekintetben megegyező. Mindketten szeretik a rántott húst, a pörköltet és a flekkent, és a sóska-spenót vitában is egyformán spenótpártiak. Öltözködésük hasonlóan üzletemberes, de kerülik az egyforma öltönyt. Már gyerekkorukban is arra törekedtek, hogy más-más ruhát vegyenek fel az akkoriban szűkös konfekcióválasztékból. Neveltetésükről, szüleikről a legnagyobb elismeréssel szólnak, és bevallják, hogy hiperaktív gyerekekként sok gondot okozhattak nekik. Mindketten aggódnak egymásért, de amolyan nagy megérzést még nem éltek át a másikkal kapcsolatban.

 nana

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: