2019-09-01 03:50:59• hírek • hirado.hu

Különös anyagra bukkant a kínai holdjáró a Holdon

A kínai Csang'o-4 űrszonda szokatlan színű, zseléállagú anyagot fedezett fel kutató tevékenysége során a Hold távoli oldalán.

A Csang’o-4 űrszonda januárban landolt a Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett 180 kilométer széles Von Karman-kráterben és útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) elnevezésű holdjárót. Ez a kráter a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán.
 

A Jáde Nyúl 2 (Yutu-2) holdjáró pár hete váratlan felfedezésre bukkant – írta a Space.com. Éppen alvó üzemmódba kapcsolt volna a holdjáró, amikor a földi irányítók a kamera képeinek tanulmányozása során egy kisebb kráterre lettek figyelmesek, amely mind színében, mind fényességében eltért környezetétől. Mindez arra késztette a tudósokat, hogy a tervezett útvonal helyett arra összpontosítsanak, hogy műszereikkel kiderítsék, mi lehet ez a furcsa anyag a kráterben.
 

Egy lehetséges magyarázat a szokatlan színű, gélszerű anyagra, hogy a Hold felszínébe csapódott meteoritokból származó, olvadt üvegről van szó. Azonban nem ez az első meglepő felfedezés a Holddal kapcsolatban. 1972-ben az Apollo 17 űrhajósa és geológusa, Harrison Schmitt narancsszínű foltot észlelt a Taurus-Littrow küldetés landolásának helyszínétől nem messze. A geológusok végül arra a következtetésre jutottak, hogy az anyag egy robbanásos vulkánkitörés során keletkezett 3,64 milliárd évvel ezelőtt.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: