2019-12-04 15:48:44• hírek • Bede Emőke

Különleges projekthez csatlakozott a Ion Creanga Általános Iskola

A Ion Creanga Általános Iskola izgalmas események helyszíne ezekben a napokban, ugyanis egy Erasmus projektnek köszönhetően szerbiai gyerekek érkeztek városunkba.

„Ebben az Erasmus projektben három másik országgal, Szerbiával, Szlovéniával és Lengyelországgal közösen veszünk részt. A projekt általános témáját tekintve kiemelhetjük az esély- és jogegyenlőséget, a hátrányos helyzetű diszkrimináció felszámolását, a felzárkóztatást és az emberi jogok egyéb aspektusait. A mai kezdeményezés a Living books in schools nevet viseli, mely arra a nonformális oktatási módszerre utal, melyet Living Library néven ismerhetünk” – magyarázta Maria Grecu projektvezető.



A Living Library, azaz Élő könyvtár könyvei többnyire olyan emberek, akik előítéletekkel és sztereotípiákkal gyakorta szembesülő embercsoportokat képviselnek, és akik gyakran negatív diszkrimináció és társadalmi kirekesztés áldozatai. Bárki lehet a könyvtár "olvasója", aki kész beszélgetni a saját előítéletével vagy sztereotípiájával, és rászán fél vagy akár egy órát erre az élményre. Az Élő Könyvtárban a Könyvek nem csak beszélnek, de válaszolni is tudnak az olvasók kérdéseire, sőt, a Könyvek is tehetnek fel kérdéseket, és maguk is tanulhatnak.



A projekt ezen központi eseménye szerda délután, a Ion Creanga Általános iskolában zajlott, melyre Szerbiából hét gyerek, illetve kísérőik is eljöttek. Az Élő Könyvtárazás során a gyerekek olyan személyekkel kerülhettek kapcsolatba, akik közvetve vagy közvetlenül, de mindenképp kapcsolódnak a fentebb említett témák egyikéhez. A szerbiai gyerekek egyébként nem csak erre az egy napra érkeztek, hanem az egész hetet városunkban töltik, ittlétük alatt pedig számos, egyéb jellegű programon is részt vesznek szatmári társaikkal. A hét elején két workshopot és művészeti előadásokat szerveztek nekik, csütörtökön a kommunizmus áldozatainak emlékműveit keresik fel Máramarosszigeten, pénteken pedig a polgármesteri hivatalt, valamint az atyai ökolabirintust látogatják meg a diákok.
 

A projekt egyébként nem csak személyes találkozókból áll, a kommunikáció nagy része az úgy nevezett eTwinning nevű online felületen zajlik, ahol a pedagógusok és a diákok közvetlen kapcsolatban lehetnek egymással – egészítette ki az elmondottakat Laczka Katalin aligazgatónő. A projektben az iskola mintegy 30 diákja és 12 pedagógusa, köztük Arleta Tascau intézményvezető is részt vesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: