2018-09-13 13:19:06• hírek • közlemény

Különleges külföldi állami elismerésben részesült Fátyol Rudolf

Románia és Japán kulturális kapcsolatának ápolásában Fátyol Rudolf, a szatmárnémeti filharmonikus zenekar igazgatója kulcsszerepet játszik már a kétezres évek eleje óta.

Szoros együttműködésben a Marosvásárhelyi Filharmónia zenekarát vezénylő Shinya Ozaki japán származású kiváló karmesterrel, a munkásságuknak köszönhetően megannyi vendégszerepléssel egybekötött koncertet, fesztivált és előadást láthatott a közönség.

 

A Japán állam Fátyol Rudolfot a 18 éven át bizonyított, kitartó és rendkívüli munkájáért elismerő oklevélben részesítette. Az elismerés különleges és egyedi azért, mert Japán az elmúlt 18 évben hasonlót senkinek sem állított ki. Az oklevelen a következők állnak: “Szívélyes elismerés az egyedülálló hozzájárulásáért, melyet a koncertekkel Japán és Románia kulturális kapcsolatának az erősítéséért tett 2000 óta.”

 

Az elismerést 2018 májusában adták át Szatmárnémetiben, amelyen a városi előljáróságok mellett Japán kulturális attaséja és Japán nagykövetségének első titkára is részt vett. Az esemény fényét emeli, hogy az elismerés kimondottan kulturális jellegű, semmilyen politikai nemű vonatkozása nincs.

 

Fátyol Rudolf híres és közismert színészdinasztiából származik, családjának anyai és apai ágán is közkedvelt művészeti ág volt a zene. Egyetemi oklevelét a Kolozsváron található Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte meg 1984-ben, mestere Ruha István volt. 1985-ben a szatmárnémeti székhelyű Dinu Lipatti Filharmónia szólistája lett belőle. 1990-ben az intézmény igazgatójává, valamint 2000. január 1-jén főigazgatójává is megválasztották.

 

Fátyol Rudolf Európa számos országában koncertezett már, mesterkurzusokat tartott több külföldi egyetemen, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián, jelenleg a Debreceni Egyetemen működik oktatóként. 2000-ben megkapta a Szent-Györgyi Albert-díjat. 2003-ban megszerezte a művészetek doktora címet. 2006-ban az „év művésze” elismeréssel jutalmazta a Romániai Zenekritikusok Szövetsége, 2007-ben kitüntették a Bartók Béla-emlékdíjjal is. Munkásságáért 2009-ben hetedikként megkapta az Identitas Alapítvány díját is.

 

2009-ben a Román Kulturális Intézet, valamint a Román Akadémia beválasztotta Románia 150 legismertebb személyisége közé, ezzel bekerült a Cartea elitelor címet viselő kötetbe, melyben olyan személyek találhatók, akik Európa-szerte öregbítik Románia hírnevét és pályájuk során elismerésre tettek szert. Fátyol Rudolf 2004 óta Szatmárnémeti díszpolgára is.

 

Gratulálunk a különleges elismeréshez, és kívánjuk, hogy lelkesedésével és álhatatosságával a jövőben is hasonlóan kimagasló eredményeket érjen el!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: