2011-08-18 09:58:19• hírek • Póti Orsolya

Különleges klezmer koncert a Szatmári Kulturális Napokon

Elisabeth Schwartz és Yale Strom
Elisabeth Schwartz és Yale Strom

Elisabeth Schwartz és Yale Strom, amerikai klezmer zenészek koncertjére kerül sor augusztus 23-án, a szatmárnémeti Nagy Zsinagógában. A zsidó népzene kedvelői ezúttal igazi különlegességeket hallgathatnak.

A Szatmári Kulturális Napok keretében klezmer koncertet szervez a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, Szatmár Megye Tanács, a G.M. Zamfirescu kulturális Központ, valamint a Romániai Zsidó Hitközösség és a Szatmári Zsidó Hitközösség.

Elisabeth Schwarz és Yale Strom augusztus 23-án, kedd este 18 órakor találkozik a szatmári zsinagóga közönségével, ahol többnyire klezmer, valamint jiddis és haszid dalokat adnak elő Szatmár, Máramaros és Moldova vidékéről. A fellépőkhöz közel állnak a népszerű román népdalénekesnő, Maria Tanase dalai, ezért ezekből is előadják majd a legismertebbeket. A koncert alkalmával az amerikai zenészeket a szatmári harmonikás, Ioni Kálmán kíséri. 

Yale Strom a klezmer zene gyökereit kutatva indult el Amerikából Közép-Kelet-Európába, ahol zsidó és roma közösségekben gyűjtötte a dallamokat és énekeket. Kezdetben csak zenével foglalkozott, majd fotózni és filmezni kezdett, 1981-től pedig többször is Romániába látogatott, azért, hogy felkutassa és értelmezze az itt élő zsidó közösségek zenéjét.

Pályája sokoldalú, hiszen amellett, hogy klezmer együttesekkel lép fel és hegedül, fotóalbumai, CD-i jelennek meg és könyvet írt a klezmer zene történetéről. Saját, egyfajta „új zsidó zenét" játszik, amelyben a haszid klezmer zene éppúgy fellelhető, mint cigány, klasszikus dzsessz, balkáni és szefárd zenei motívumok.

A jelenleg Amerikában élő Elisabeth Schwartz a sokoldalú klezmer hegedűssel megzenésíti a jiddis költészet régen elfelejtett gyöngyszemeit. A moldovai gyökerű énekesnő héber, jiddis és ladino nyelveken énekel. Egyes vélemények szerint énekhangja a már említett Maria Tanase hangjára hasonlít, ezért nehézségek nélkül át tudja venne annak stílusát.

A rendezvényre a belépőjegy 5 lejbe kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: