2022-05-19 14:06:26• hírek • Szatmár.ro

Különleges év, különleges esemény

A jezsuita rend 500 éves évfordulója alkalmából, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium egy különleges, közös projektre hívta szatmári testvériskoláját, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumot. Ennek keretében 2022. május 16. és 20. között a Miskolcon megszervezésre kerülő előadássorozatba 28 diák, és két tanár kapcsolódik be – tájékoztatta híroldalunkat a Hám János Líceum képviseletében Hadházi Erzsébet Éva pedagógus, kórusvezető.

Ez, amennyire izgalmas, megtisztelő és különleges, ugyanolyan nehéz is. A projekt része egy musical születése Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának életéről, melyet kortárs zeneszerzők, Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston komponáltak, a szövege megírását egy jezsuitákból álló szakmai csoporttal kísérték és konkrétan erre az alkalomra alkották.


A mű „Te vagy a tét - Ignác, a lélek lovagja” címet kapta. A két felvonású musical egy lelki utazás, megtérés, kísértések, Isten-élmény, és újabb meg újabb kihívásokból álló folyamat, mint akár egy mai hétköznapi ember élete. A mű zenéje könnyűzene, néha musicalesebb, máskor a keresztény könnyűzenére emlékeztet, de rap-elemek és dzsessz is található benne. Lendületes, fülbemászó zene. A jelen színházi adaptáció is ezt a kettősséget adja át: egyfelől Szent Ignác életét, lelki vívódásait, a rendalapítást, az inkvizíciós tárgyalásokat, majd a halálát mutatja be, másfelől pedig az örök emberi útkeresést, kísértéseket, küzdelmeket és megbékéléseket. Így a mű rólunk is szól.


E kettősség bemutatását sok-sok gyerek, körülbelül 100 diák, műhelyekben való munkájával, az ő önálló színpadi mozgásukkal, egyedi jeleneteikkel és koreográfiáikkal jelenítik meg.



„A mi előadásunk tehát nem egy hagyományos értelemben vett iskolai színjátszás, egy rendező által betanított és koreográfusok által kigyakoroltatott, „megtanulható” darab, hanem egy varázslatos együttműködés, önálló, kreatív alkotó tevékenység, amelyben a gyerekek az alkotók és a szereplők”, mondta Herpainé Velkey Klára, a jezsuita gimnázium énektanára és egyben a musical rendező koordinátora. „Ezzel valójában a jezsuita iskoladrámák hagyományának XXI. századi változatát valósítjuk meg, ahol a szereplő nem szerepet játszik, nem alakít, hanem önmagát teszi bele a darabba, s a színpadon átéltek ezáltal az Ő emberi alakulásában legalább akkora szerepet kapnak, mint amennyire a nézőre is hatnak, hiszen a jelenlét őszinte, hiteles, és ezáltal a katarzis sohasem marad el. S miután szinte minden - még a jelmezek, díszlet-berendezések is nagyrészt a gyerekek ötletei alapján születnek-, teljesen sajátjuknak érzik az előadást, otthonosan mozognak benne, elkötelezettek.”



„Ami a katarzist illeti, valóban megvalósul és valóságos, hiteles. Magam is megtapasztaltam a mi első előadásunkon, amit ma délután a miskolci művelődési házban a színfalak mögül élhettem meg. Egy napja vagyunk Miskolcon, melyből egy délutáni és egy reggeli próba után színpadra kellett állítani a diákokat. Amikor Klára tanárnő először írta, hogy igazából nincs mit előre tanulni, előre begyakorolni, kicsit meglepődtem, mert én tudom, hogy a minőséghez sok munka és gyakorlás szükséges, de ezúttal csak a zenehallgatással foglalkozhattunk. Hittem bennük és valahol tudtam, de ma mégis meghatódtam azon, hogy a diákjaim mennyire bátrak, mennyire szívósak és mind ezek mellett, milyen jól helyt álltak egy ilyen komoly feladatban. Megilletődve láttam, hogy mennyire odafigyelnek egymásra a szereplő diákok, hogy milyen szívvel-lélekkel gondoskodnak a Jezsus diákok a szatmári fiatalokról, arról, ahogy megteremtik a hangulatát, hogy mindenkinek öröme legyen a színpadi élményben és egy kevés felnőtt irányítással milyen nagyot alkothatnak. Jó érzés volt látni a lelkesedést, amivel megélték ezek a fiatalok, Jezsus és Hám Jánosos diákok, az egész darabot, melynek fő célja talán épp ez: adni” – tájékoztat Hadházi Éva.


A szatmári bemutatót 2022. június 10-én láthatja a közönség a Szakszervezetek Művelődési Házában.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: