2019-10-07 12:44:15• hírek • Bajnai Botond

Különleges előadással tisztelegtek a vértanúk előtt a kölcseysek

Hétfőn délben a főgimnázium dísztermében gyűltek össze az iskola diákjai és pedagógusai közül sokan, hogy megtekintsék a XI. D és XII. D osztályosok közös produkcióját.

Idén egy árnyjátékra épülő előadással készültek a diákok. A minimalista kivitelezés ellenére, vagy éppen ennek köszönhetően kifejezetten erősre, megindítóra sikerült a produkció. A színpadon egy megvilágított fehér vászon mögött zajlottak az események, részletek, jelenetek, a vértanúk halála. Olyan beszédes jelképek jelentek meg a nézőközönség előtt mint a kereszt és a sírhalom, az életet jelképező fűzfa, annak lehulló levelei, a halált hozó puskagolyók és a kötél, stb.

 

Elhangzott több, a történelmi eseményhez kapcsolódó gondolat, idézetek, versrészletek, az aradi tizenhármak utolsó mondatai. Zongorán kísért Muhi Andrea diák.

 

 

Az előadást követően az iskola igazgatója, Pataki Enikő dicsérő szavakkal illette az előadást, felemelő produkciónak nevezve a színpadi jelenetek sorát.

 

„Valami olyat kaptunk, ami helyére tette bennünk azt, amit október 6. jelent. Sokkal több ez a nap annál, minthogy ünneplőbe öltözünk, és feljövünk a díszterembe. Játszunk csak el egy pillanatra annak gondolatával, hogy mi lenne akkor, ha azt mondanák, hogy nem lehet október 6-ra megemlékezni. Tilos. Aki ezt megteszi, fejével, vagy szabáságával fizet. Egyből azt kezdenénk érezni, nekünk ehhez jogunk van. Ez a miénk, ez a mi belső ügyünk. Ettől vagyunk többek, ettől vagyunk gazdagabbak. Nem szabad félvállról venni emlékeinket. Hajtsunk fejet hát hőseink előtt, ettől leszünk egyediek a világban.” – fogalmazott az igazgatónő.

 

Az előadást követően szerkesztőségünknek Kala Áron XI. D osztályos diák elmondta, a tavalyi tanévben csapatával részt vettek az Örökségünk őrei versenyben, ahol szintén előadtak egy árnyjáték előadást, így úgy gondolták, az idei október 6-ai megemlékezésre is jó ötlet lehet egy hasonló elképzelésen alapuló előadás bemutatása. Igazuk lett!

 

Elmondta mintegy 2 hetet fordítottak a felkészülésre, a próbák jó hangulatban teltek, igyekeztek mindig megélni szerepüket.

 

Az előadásban Kónya Arnold (XII. D), Sámi Dávid, Majlát Rajmond, Erdei Eszter, Ardelean Inez, Kala Áron, Svarczkopf Viktória, Vágner Ervin, Muhi Andrea és Kis Izabella XI. D osztályos diákok vettek részt. A diákokat felkészítették: Fisár Erika és Fórizs Enikő magyar szakos tanárnők.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: