2010-05-27 19:37:07• hírek • Szatmar.ro

Kullancsveszély Szatmáron

Már több éve észlelhető a kullancsok elterjedése térségünkben is. A megfigyelések szerint az élősködők észak-nyugatról érkeztek megyénkbe, s idén már komoly gondokat is okozhatnak.

Az elmúlt évek során nem volt szükséges a kullancs elleni permetezés, mivel számuk elenyésző volt és főleg az erdőkben, illetve legelőkön fordultak elő, ahol nem jelentettek igazán nagy veszélyt az emberre. A folyamatos terjeszkedésükkel azonban napjainkra elérték a lakosság által kedvelt zöldövezeteket is, így idén szükségessé vált az irtásuk. A polgármesteri hivatal egy felmérést kíván készíteni szakemberek bevonásával, amely az élősködők elterjedésének helyeit, illetve mennyiségét tükrözné, hiszen az irtásukhoz szükséges összeg számottevő, így fontos pontosan tudni melyek a veszélyezettebb övezetek, amelyek esetében szükséges az irtás - közölte portálunkkal a város polgármestere.

A városlakók számára egyik legveszélyesebb térség a Szamos folyó partja, illetve a töltések, amiket közkedvelten látogatnak. Rengeteg gyermek használja ezt a területet futballozásra, sétára, piknikezésre, illetve kutyasétáltatásra, ugyanakkor a Kossuth-kert, illetve más zöldövezetek is veszélyforrást jelentenek. A városvezetés tárgyalásokat folytat egy irtásra szakosodott céggel, amely környezetbarát, Európa számos országában már használt vegyszerekkel végzi a munkáját, ugyanakkor tanácsokkal is eltudja látni a hivatalt.

A felmérések után, amelybe erdészeket, nagyobb gazdálkodások, illetve kertek tulajdonosait is szeretnénk bevonni, sor kerülhet az akció tervének kidolgozására, finanszírozására, majd végezetül ennek végrehajtására - mondta Ilyés. Hozzávetőleges adatokkal az ügyben még nem tudnak szolgálni, hiszen új keletű problémával állnak szemben, azonban mindenképp még a nyár elején sort kerítenek az irtásra, tudtuk meg a polgármestertől. A későbbiekben minden bizonnyal a kullancsok ellen is évi rendszerességgel kell majd fellépni, akárcsak a patkányok-, illetve szúnyogok esetében.


Térségünket is elérte a kullancsveszély
Térségünket is elérte a kullancsveszély


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: