2019-04-11 10:02:37• hírek • Nagy Tímea

Kullancsirtás 2019: lakossági igények, városi óvintézkedések szemben a biológus szakvéleményével

A tavaszi időjárás beköszöntével megugrott a kullancscsípések száma, már 27-en fordultak orvoshoz emiatt. Maskulik Csaba városmenedzsert és Sike Tamás biológust kérdeztük meg az irtással és a következményeivel, valamint az élősködők által terjesztett betegségekkel kapcsolatban.

Idén sem marad el a kullancsirtás. Az előkészületek javában folynak – nyilatkozta Maskulik. A permetezést alapos fűnyírás előzi meg. A fűkaszás akcióban a vérszívók egy része elpusztul, a többi ellen pedig rovarirtó szerrel lépnek a tettek mezejére - az alacsonyabb növényzetben jobban hat a szolúció. A „fújásra” április-május folyamán, pár héten belül kerülhet sor – osztotta meg velünk a városmenedzser, majd felhívta a figyelmet a lakosság részvételének fontosságára, ami a rovarok elleni hatékony fellépést illeti.

 

Maskulik Csaba kiemelte: csak közös erőbedobással lehet sikeres a dolog, mivel a közterületek nagysága körülbelül 20-25%-a a magánterületekének. Oda az önkormányzat emberei nem mehetnek permetezni. Az ingatlantulajdonosok a saját területükön maguk gondoskodnak a megfelelő megelőzésről. A vérszívókat akár a szél, az állatok, az emberek is terjeszthetik. Hiába szórja be a város a közterületeket, ha a négyszer-ötször nagyobb magánterületek  dőzsölnek a kullancspopulációban és a lakosok elhanyagolják megtenni a munka rájuk eső részét.

 

 

A rovarirtó szert szakboltban szerezhetik be az érintettek, ahol a megfelelő felszerelést is megvásárolhatják, s útmutatást is kapnak az előírás szerinti használatról. Az eladók, főként a gazdaboltokban, tudják, melyik termék a leghatásosabb vagy -természetbarátabb. 

 

A nagy számú szaporulat már kora tavasszal is problémát jelent Szatmárnémeti zöld területein, mint a töltés, a parkok és a Kossuth-kert. Attól függetlenül, hogy minden elmondják, nem elég a polgármesteri hivatal közbelépése, a városlakók – tisztelet a kivételnek – elmulasztják megtenni a kullancs elleni intézkedéseket.

 

Dr. Sike Tamás, biológus, a Szatmár Megyei Múzeum szakértője megkérdezésünkre három fontos dolgot emelt ki a kullancs-problémát illetően.

 

Az első ezek közül: Sike véleménye szerint nincs akkora baj, mint azt az emberek hiszik. Egy észak-magyarországi felmérés szerint a régió vérszívóinak mintegy maximum 10%-a lehet fertőzött. Az általuk terjesztett két legveszélyesebb betegség közül, melyek az agyhártyagyulladás és a Lyme-kór, egyikre van megelőző védőoltás, a másik pedig megfelelő antibiotikummal javarészt maradéktalanul kikezelhető.

 

Az agyhártya gyulladást megelőző védőoltást a szakember mindazoknak ajánlja, akik munkájuk miatt vagy a hobbijuknak köszönhetően sokat tartózkodnak a szabadban. Ez egy ismételt oltás – emiatt talán „macerás” kissé, de megéri beadatni, mert védelmet biztosít hosszú távon keresztül és egyéb egészségügyi veszélyekkel nem jár. Fő a megelőzés, melyet nem szükséges évenként megismételni.

 

 

A Lyme-kór baktérium okozta megbetegedés, melynek van gyógyszere. Erős antibiotikumos kezeléssel leküzdhető a fertőzés, amennyiben időben észreveszik és megállapítják, hogy ezzel küzd az illető. Fő tünete a csípés körül kialakuló bőrpír, mely nem azonnal, hanem napokkal később jelenik meg. Ezzel kapcsolatban Dr. Lakos András kullancs-szakértő így ír: „Amennyiben a csípés után (és többnyire annak helyén) lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik, keressék fel a sürgősséget. Ha nem vette észre a kullancscsípést, 5 napja fennálló, 8 cm-es átmérőjű bőrpírt szabad csak diagnosztikusnak tartani. Kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pír, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással. A fenti kritériumok teljesülése esetén antibiotikum-kezelés indokolt. Terhesség esetén klinikai tünetek nélkül is végeznek vérvizsgálatot.”

 

A második felvetés a rovar sikertelen eltávolítása és a kapcsolódó tévhitek: Sike Tamás nyilatkozata szerint az összenyomott kullancs is veszélyes lehet, illetve a magától leeső – ebben a két esetben is kérhetnek egészségügyi segítséget, ettől függetlenül azonban, ha vérszívót talál magában vagy gyermekében, egy fertőtlenített csipesszel vagy a cérnás módszerrel is eltávolíthatja azt. A szakszerű kivétellel kapcsolatban Sike ismét a kullancs-szakértőre hivatkozik: „Ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, gyufát és ne tekergessük a kullancsot! Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Ha mégis beszakad, ne akarjuk kipiszkálni, abból csak baj lehet. Ez (a bőrből) kilökődik magától.” - írja Dr. Lakos egy kiadványában.

 

 

Sike Tamás szerint a harmadik, azonban a legnagyobb problémakör az irtással kapcsolatos. Ezek az erős szerek nem csak a kullancsokat tizedelik, hanem a hasznos rovarokat is. Nem tesznek különbséget a katicák, a méhek és a vérszívók között. A növényzeten és az utcabútorzatra, játszótéri játékokra rakódva, az emberek számára sem előnyös, amennyiben a szembe vagy a szájba jut. Ez a kis gyermekek esetében elkerülhetetlen. A vegyszermentes élelmiszerekért vívott háború idején vegyszerekkel szállunk harcba a gombák, a kártevők, a kis terményhozam, stb. ellen - paradox helyzet.

 

A döglődő rovarokat a madarak igen nagy számban fogyasztják, könnyű préda. Miután jól belaktak a fertőzött egyedekből, a szer hatására sokan elhullanak a tollasok közül is. Az irtás láncreakcióként megy végig a táplálkozási láncon, csapást mérve - évről évre - az élő környezetre és a terület ökológiai egyensúlyára egyaránt.

 

A polgármesteri hivatal kötelezettségének tekinti az éves kullancsirtást, melyet meg is tesznek. Ehhez a lakosság segítségét kérik a magánterületeket illetően. Jó lenne azonban felmérni és értékelni, vajon érdemes-e tömegpusztítást végezni a természetes környezetünkben? Ismeri azt a feltevést, miszerint a méhek eltűnésével a Föld élővilága rövid időn belül megszűnik létezni? - urbán legenda vagy sem, nem éri meg packázni a természettel! A kullancscsípés megelőzésére más, környezetbarátabb módszerek is vannak: zárt lábbeli és ruházat, illetve a nadrág, felső betűrése, tovább sapka a fejre és a hosszú haj felkötése. Séta után alaposan vizsgálja át magát, gyermekeit és négylábú kedvenceit, s ha talál egy élősködőt, az előírásoknak megfelelően távolítsa el!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: