2011-06-06 16:44:42• hírek • Szatmar.ro

Ízekkel a turizmusért

Szatmár megye turizmusának népszerűsítéséhez és fejlesztéséhez a vendégek gyomrán keresztül vezethet az út „Gasztronómiai Fesztivál Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye ízeivel" rendezvény szervezőinek reményei szerint.

A fesztivál a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretein belül látott napvilágot, az Európai Unió hathatós anyagi támogatásával. A projekt, melynek összköltségvetése 148.760 euró, ebből a projekt partnerként szereplő Szatmár Megyei Tanács 36.510 eurót biztosított.

„A projekt általános célja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyékre kiterjedő térség turisztikai ismertségének növelése a gasztronómiai értékek feltárásán alapuló, 6 gasztronómiai út kialakításával, ehhez megfelelő marketing eszközök alkalmazásával, rendezvényekkel és speciális akciókkal. A külön-külön kevésbé hasznosítható turisztikai potenciálok hálózatba történő integrálása nemcsak a partnereknek jelentene prosperálást, hanem az egész térségben kézzelfogható eredményeket hozna. A határmenti régióban található turisztikai szervezetekkel, intézményekkel való együttműködés, a természeti értékekre és a kulturális-történelmi örökség egyedülálló összhangjára épít. A két megyében található gasztronómiai értékeket, fesztiválokat kívánjuk egységes láncolatba kapcsolni, megismertetni és turisztikai termékként kínálni a célcsoport számára, amelyre még a térségben nem volt példa", mondta Kínál Márta projektvezető.

Ami projekt tárgyi részét illeti, DVD-ék, szórólapok és plakátok népszerűsítik majd, készül továbbá egy receptkönyv is. Emellett két rendezvényre is sor kerül majd, az elsőre a következő hétvégén, pontosabban június 11.-én. A Nyíregyháza-Sóstón, a Blaha Lujza sétányon sorra kerülő Nyíregyházi Gasztronómiai Fesztivál „Ízek, megyék, emberek" címmel várja az érdeklődőket. A rendezvény a két megye (Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye) hagyományos íz világát mutatja be, hagyományőrző műsorok és népzenei koncertek kíséretében. Tizenhárom magyarországi csapat és hét Szatmár megyei csapat vesz részt a főző "versenyen" ahol több specialistákból álló zsűri a töltött káposztát fogja díjazni. Minden csapatnak a tájegységére jellemző ételsort kell elkészíteni de a töltött káposzta minden csapatnak kötelező lesz. A helyszínre látogatók 11.00 és 15.00 óra között tudnak a csapatoknál ételt kóstolni, ehhez a regisztrációs pultnál fejenként 2 db kóstolójegyet fognak kapni, amellyel két helyszínen tudnak levest és/vagy főételt és/vagy „desszertet" kóstolni.

A másik rendezvényre szeptember elején kerül majd sor Turcbányán, a „Puliszka fesztivál" pontos időpontja azonban egyelőre nem ismeretes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: