2012-04-11 21:16:43• hírek • Póti Orsolya

Kulináris örökségek hálózata épül

A Szatmár Megyei Ipari- és Kereskedelmi Kamara, mint partnerintézmény vesz részt a „Kulináris örökségek hálózata a Kárpátokban" elnevezésű határon átívelő projektben. A projekt célja a gasztroturizmus fejlesztése, különféle tematikus utak kialakítása öt régióban.

A gasztronómiai turizmus nem ismeretlen fogalom már hazánkban sem, sokan szeretnek új kultúrákat a konyhán keresztül megismerni. Ennek kiaknázására vállalkozik az a projekt, amely áprilistól indult Máramaros és Szatmár megyékben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az ukrajnai Ivano-Frankivski régióban, valamint a szlovákiai városban, Kosicében.

A projektet az Európai Unió finanszírozza a „Magyarország, Románia, Szlovákia és Ukrajna közötti határon átívelő együttműködés 2007-2013" elnevezésű operatív fejlesztési program keretében. Ennek elindítója az Ivano-Frankivski Turisztikai Egyesület, és partnerként vesz részt Ivano-Frankivski Városi Tanácsa, az EcoLogic Egyesület, a Szatmár-Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamara, a szlovákiai Kereskedelmi- és Iparkamara, valamint a magyarországi Szamos-bazár Egyesület.

A gasztroturizmus három-öt évvel ezelőtt jelent meg a helyi specialitások iránti növekvő érdeklődés nyomán, egyebek között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A gasztro-turisták kíváncsiságából nem csupán az étterem- és szállodatulajdonosok húznak hasznot, egyre többen nyitják meg otthonukat a helyi fogásokra éhes utazók, illetve tanulni vágyó amatőr szakácsok előtt.

A projekt célja az említett régiók idegenforgalmi látványosságainak, turisztikai rendezvényeinek népszerűsítése helyi specialitások megismertetése révén. Emellett a projektvezetők nagy hangsúlyt fektetnek a turisztikai vállalkozások közötti együttműködések kialakítására, vizsgálva az ebben rejlő lehetőségeket.

A projektről bővebb információt a Szatmár Megyei Kereskedelmi és Ipari Kamarán (Decebal utca 4. szám alatt), vagy a   0261-710-790-ás telefonszámon nyújtanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: