2011-05-23 17:05:33• hírek • MTI

Külföldről jöhet a segítség?

A román ellenzéki pártokat tömörítő Szociál-Liberális Szövetség (USL) fél a külföldön élő románok szavazataitól, ezért akarja megakadályozni a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) azt a törvénytervezetét, amely lehetővé tenné, hogy postai úton szavazhassanak a külföldön élő román állampolgárok - írta a Romania libera című napilap.

A jobboldali bukaresti napilap, amely általában lojális a kormányzó PD-L és Traian Basescu államfő iránt, hétfői vezércikkében azt boncolgatja, hogy az USL vezetői, főleg Crin Antonescu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke "miért tart a külföldi románok szavazatától". Az USL három román ellenzéki pártot tömörít, a PNL mellett a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Konzervatív Pártot (PC).

A külföldön élő román állampolgárok postai úton való szavazását kilátásba helyező törvénytervezetet a PD-L nevében Teodor Baconschi román külügyminiszter terjesztette be a parlamentben. A jogszabály ellen élesen tiltakozott az ellenzék nevében Antonescu, aki szerint a fő kormánypárt a 2012-es romániai parlamenti választásokra és a 2014-es államelnök-választásra "csalást" készít elő ezzel a tervezettel.

A Romania libera újságírója szerint azonban Antonescu valójában nem "választási csalástól" fél. Jól tudja, hogy a külföldön élő románok többsége az elmúlt húsz évben mindig a jobboldali pártokat támogatta, azokat a politikai erőket, amelyek a Románia kommunista múltjával való szakítást támogatták, és szociális intézkedések helyett a versenyszféra megerősítésére törekedtek - olvasható a cikkben.


A külföldi románok szavazataitól tart az ellenzék
A külföldi románok szavazataitól tart az ellenzék


A cikkíró szerint jelenleg a PD-L az a párt, amely a leginkább jobboldalinak minősíthető. A PNL megalakulása óta ugyancsak jobboldali pártnak tartja magát, ennek ellenére az elmúlt időszakban a baloldali szociáldemokratákkal és a Securitate besúgójának tartott, dúsgazdag Dan Voiculescu által alapított PC-vel szövetkeztek, ez utóbbiak így együtt alkotják most a baloldali ellenzéket.

A lap szerint jelentősen megnőhet azoknak a külföldi román állampolgároknak a száma, akik a következő választásokon élhetnek szavazati jogukkal, ha valóban hatályba lép a postai úton való szavazásról szóló tervezet. Bizonyos számítások szerint - írja a lap - akár egymillió külföldi román állampolgár is leadhatja szavazatát, ami 10-20 százalékát teheti majd ki az összes leadott voksnak.

A szerző szerint ezek a szavazatok alaposan befolyásolhatják a választások végeredményét, és főleg a PD-L-t juttathatják előnyhöz. A román ellenzéki szövetség attól tart, hogy ezek a szavazatok áthúzhatják a közvélemény-kutatásokban egyelőre magabiztosan vezető ellenzéki szövetség számításait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: