2017-05-19 09:01:04• hírek • Agerpres.ro

Szatmár megyében munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek

Kádár Gyula és Simona Dersidan
Kádár Gyula és Simona Dersidan

Szatmár megyében a legtöbb cég munkaerőhiánnyal küzd, jelentette ki Kádár Gyula, a Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke csütörtökön, a megyei munkaerő-elosztó ügynökség (AJOFM) képviselőivel tartott megbeszélésen.

Kádár szerint a cégeknek nem feltétlenül szakképzett, hanem olyan emberekre van szükségük, akik szeretnének tanulni, hisz a nagy vállalatok képzést nyújtanak új alkalmazottaiknak.

Kádár azt mondta, tapasztalata szerint a fogyatékkal élőkben sokszor nagyobb munkavágy van, mint az egészséges munkanélküliekben. 'Elemeznünk kell, miért nem akarnak ezek a munkanélküliek dolgozni, miért nem találkozik a mi hatalmas munkaerőhiányunk az önök kínálatával' - fogalmazott, hozzátéve, hogy a cégekhez sok munkanélküli csak azért jelentkezik, hogy megkapja a segélyhez szükséges pecsétet, miszerint alkalmatlan a munkára. 'Mi úgy gondoljuk, hogy van munkaerő, de többségük nem akarja, hogy alkalmazzák' - tette hozzá.

A romániai munkáltatók szövetsége szatmári kirendeltségének elnöke, Ciprian Costea szintén elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy sok munkanélküli csak a segélyhez szükséges igazolás kedvéért jelentkezik a cégeknél. 'Gondjaink vannak a lehetséges befektetőkkel a munkaerőhiány miatt' - mondta, hozzátéve: az is gondot jelent számukra, hogy az Európai Unión kívülről csak korlátozottan lehet munkaerőt alkalmazni.

"Országos szinten 3.000 embert integrálhatunk a hazai munkaerőpiacon. A kereslet azonban sokkal nagyobb, tehát az államnak jóval rugalmasabb politikát kéne alkalmaznia. Diszkriminációnak tartjuk, hogy az EU-n kívülről hozott munkaerőt az országos átlagbérnek megfelelő fizetéssel kell alkalmazni. Hogy, tehát a románt minimálbérrel alkalmazzuk, és a külföldit átlagbérrel? Hol az igazság?' - tette fel a kérdést Costea.

A Szatmár megyei AJOFM igazgatója, Simona Derşidan közölte: áprilisban 3,68%-ra csökkent a munkanélküliségi arány. A megyében 5.572 munkanélküli van, közülük 530 részesül segélyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: