2019-06-10 05:01:13• hírek • Nagy Tímea / MTI

Külföldön nyaralók, vigyázat! Az uniós egészségügyi kártya nem váltja ki az utasbiztosítást

Még egy hét és kicsengetnek, június 15-e után indul a nyaraló szezon. Ön szokott utasbiztosítást kötni, ha külföldre látogat? Nem? Pedig kellene!

Hagyományosan június közepétől szaporodik meg a foglalások száma a külföldi szálláshelyeken. A főszezont - utazási irodától függően - június 15-től vagy július 1-től számítják, s egészen augusztus végéig drágábbak a szállások. Az utasbiztosítás kötése azonban szezontól és úti céltól függetlenül az egyik legfontosabb pontja a tervezésnek, a magánszemélyek azonban gyakorta megfeledkeznek róla.

 

Bulgária - Napospart

 

Amennyiben járt már utazási irodánál, tudja, hogy a csomagajánlatokban opcionálisként tüntetik fel az utasbiztosítást, melyért külön fizet a kliens, de az operátorok melegen ajánlják, hiszen bármi megtörténhet. Az irodák nem vállalják a felelősséget sem a testi sérülésekért, sem az anyagi veszteségekért és a hazai egészségügyi biztosítás is korlátozottan fedezi az esetleges károsodásokat.

 

Nézzük, mit mond egy szatmárnémeti utazási iroda munkatársa az utazásbiztosítással kapcsolatban. Az utazásközvetítő elmesélte, hogy nem mindenki kéri a biztosítást az utasaik közül, pedig kellene. Nem tudható előre, ne adj` Isten, mi történik utazás közben vagy a helyszínen. Egy rovarcsípés vagy ételallergia is okozhat olyan tüneteket, melyekkel orvoshoz fordulnak vagy a sürgősségen kötnek ki. Egy bulgáriai foglalás esetében például igazán jól jött a biztosítás, hiszen a családapa két napi rosszullét után a bolgár sürgősségen kötött ki perforált vakbéllel. Rögtön helyben meg is műtötték, s pár napig a kórházban maradt. Az okirat miatt a műtétért, az ellátásért és a hazaszállításért sem kellett fizessen a család, szerencsére. A több ezer eurós kiadást a biztosítótársaság fedezte.

 

Tenger gyümölcsei - Lesz-e tőle gyomorrontás?

 

A biztosítások továbbá nem csak az egészségügyi ellátást és a szállítást fedezik, hanem a repülőtársaság hibájából elveszett poggyászok kárát is megtéríthetik – ez azonban kissé macerásabb helyzet. Ami ettől sokkal fontosabb és egyszerűbb, az a stornó biztosítás, melyet csak az utazási irodákban köthetnek az utasok a vásárolt kirándulásra. Fejenként mintegy 50-100 lejért (függ az irodától és a biztosítótól) a szerződés megkötésétől az elutazás időpontjáig visszamondható az utazás, a biztosító a befizetett összeg 90%-át megtéríti. Történjen bármi az utazókkal vagy az elsőfokú rokonokkal, ha objektív okok miatt nem jöhet létre a kirándulás, és az papírokkal bizonyítható, visszajár a pénz – mondta az utazási iroda munkatársa.

 

Vagator tengerpart az indiai Goa területén

 

Nem lehet eleget dicsérni az utasbiztosításokat. Az utazásközvetítő elmesélt egy másik esetet is, amikor nem az utazókkal, hanem az itthon maradt rokonokkal történt egy sajnálatos eset. Az ügyfeleik családi okokból kifolyólag időnap előtt hazajöttek, nem volt mit tenni. A biztosítótársaság ebben az esetben is megtéríti az utazás fennmaradó részének az igénybe nem vett szolgáltatásait. Egy angol nyelvű kérvényt kell leadni a társaság részére, a történteket hivatalos iratokkal alátámasztva, s ebben is segítséget nyújt az utazási iroda. Mitöbb, extrém sportokra, mint hegymászás, búvárkodás vagy sízás, külön is köthető biztosítás, még specifikusabb védelmet nyújtva szerencsétlenség esetén. Nem éri meg az egészségen és a biztonságon spórolni – osztotta meg velünk az iroda utazásközvetítője.

 

A búvárkodás sem veszélytelen

 

Mi is a helyzet az európai egészségügyi kártyával? A szatmárnémeti Egészségbiztosítási Pénztárnál százak állnak sorba a nyári időszakban, hogy kiváltsák. Tudja-e, mire jogosult, ha megcsináltatja? Külföldi utak esetében teljes védelmet az európai egészségbiztosítási kártya csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt.

 

Az európai egészségbiztosítási kártya az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, így nem lehet vele megfizetni olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordítások, a poggyászkár. Emellett a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújtja a bajba került utasnak.

 

A medúza csípése akár igen nagy kellemetlenségekkel járhat

 

Ha a rászoruló utast magán egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie. Ezeket a problémákat egy megfelelő utasbiztosítás segíthet áthidalni.

 

Az utasbiztosítást mind az utazási célpont, mind a tervezett program alapján célszerű "testre szabottan" megkötni – erre az utazási irodákban, biztosító irodákban, bankokban is van lehetőség, de legegyszerűbben online köthető. Az orvosi ellátások kapcsán a környező országokban 80-100 ezer euró, távolabbi célpontok esetén 200-250 ezer euró, míg Kanadában vagy az Egyesült Államokban 300-330 ezer euró a maximális térítési limit.

 

Kínai étterem helyi specialitásokkal. Kipróbálná?

 

Fontos tudni, hogy az utazás előtt is fennálló betegségre általában nem nem terjed ki a biztosítás, és az utasbiztosítások egy része a terhességgel kapcsolatban előálló esetleges problémákat sem fedezi. Arról, hogy pontosan mire terjed ki az utasbiztosítás és ilyen összegig nyújt fedezetet, tájékozódjon a biztosítótársaság weboldalán vagy személyesen, az irodájukban. Az európai egészségbiztosítási kártyával kapcsolatban többet is megtudhat erre a hivatkozásra kattintva: A kártya kiváltása és felhasználási feltételei - az Országos Egészségügyi Pénztár hivatalos oldalának leírása. Itt pedig a kiváltás pontos menetéről tudhatja meg a részleteket.

 

Válassza a teljes biztonságot függetlenül attól, hogy utazási irodával megy kirándulni vagy saját szervezésű úton vesz részt! Az utasbiztosítás nem luxus, hanem alapkövetelmény.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: