2013-06-28 15:03:36• hírek • Póti Orsolya

Támogatás hiányában elmarad a Samfest Jazz és a Samfest Rock

A szatmárnémeti G.M. Zamfirescu Kulturális Központ vezetősége bejelentette: idén anyagi forrás hiányában nem kerül megrendezésre a központ két legkiemelkedőbb rendezvénysorozata, a Samfest Jazz és a Samfest Rock.

A G.M. Zamfirescu Kulturális Központ nem kapott támogatást a szokásos dzsessz és rockfesztivál megszervezésére, ugyanis ezt az összeget a költségvetési bizottság átcsoportosította. A június 27-i városi tanácsülésen Butka Gergely városi tanácsos azzal indokolta ezt a lépést, hogy a fesztiválonként 70-70 ezer lejes támogatást nem tartják indokoltnak, különösen a Samfest Jazz esetében, amelynek 200-250 látogatója szokott lenni.

Az anyagi keret hiányában a kulturális központ vezetősége a  fesztiválok elmaradásáról tájékoztatta a szatmári sajtó képviselőit.

Gheorghe Molnar igazgató sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem kaptak idén támogatást egyik rendezvény megszervezésére sem, ugyanis, mint mondta, a Samfest Rock és a Samfest Jazz a szatmáriakért volt, valamint azért, hogy népszerűsítsék a várost, a megyét a külföldről érkező fellépők körében. A központ 2005 óta, azaz nyolc éven át volt a rendezvények főszerevezője.

„Azok a külföldi együttesek, zenekarok, akiket az elmúlt években meghívtunk, azelőtt alig hallottak rólunk, és idegenkedve jöttek el hozzánk. De az állandó kapcsolattartás, az első fellépés minősége meggyőzte őket arról, hogy Szatmár is nyit a színvonalas rendezvények felé, és érdemes ide újra visszatérni, vagy más fellépőknek ajánlani a helyszínt" - nyilatkozta Maria Magdalena Matei, a kulturális központ sajtóreferense.

„Nagyon rosszul esik, ami történt, és megalázva érzem magam, hiszen nyolc éven át dolgoztunk azért, hogy fesztiváljaink színvonalas fellépőkkel, minőségi zenével, kellemes légkörben, jó hangulattal várják a zenekedvelőket. Ugyan ezáltal, hogy idén nem rendezhetjük meg a fesztiválokat, kevesebb lesz a munkám, viszont sajnálom azokat, akik bíztak bennünk és reménykedtek abban, hogy idén is megszervezzük a két közkedvelt eseményt " - nyilatkozta Matei a Szatmár.ro-nak.

A városi tanácsülésen Butka Gergő városi tanácsos két lehetőséget is felajánlott a kulturális központ vezetőségének a fesztiválok megszervezésére. Az egyik az, hogy a rendezvények szervezésére szánt pénzt akkor kapják meg, ha olyan fesztiválokkal rukkolnak elő, amelyek turistákat vonzanak Szatmárnémetibe, a másik lehetőség pedig az, hogy a városi tanács állja a szervezési költségek felét, amennyiben a központ támogatóktól termeti elő a másik részletet.

„Ebben az évben már egyik lehetőséggel sem tudunk élni, hiszen ahhoz, hogy szponzorokat szerezzünk, tudnunk kéne milyen összeg áll rendelkezésünkre a jövőévben, illetve ez esetben más szervezési problémák az utunkban állnak. Úgy vélem, mielőtt döntés született volna ez ügyben, egy tárgyalást kellett volna szervezni azért, hogy többek között ezeket a feltételeket is közöljék velünk. Az év elején, amikor a Polgármesteri Hivatalban kérvényeztük a fesztiválok megszervezését, és bemutattuk a rendezvények miniprojektjét, akkor Dorel Coica polgármester rábólintott, most pedig mindennek az ellenkezője történt" - magyarázta Matei.

A G.M. Zamfirescu Kulturális Központ vezetősége ezúton háláját fejezte ki az egykori polgármesternek, Ilyés Gyulának a Samfest Jazz és a Samfest Rock több éven át való támogatásért, ugyanakkor megköszönte a dzsessz és rockkedvelők érdeklődését az események iránt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: