2013-04-10 20:58:57• hírek • Póti Orsolya

Külföldi diákok végzik szakmai gyakorlatjukat a Caritasnál

A Wolfenbütteli Ostfalia Egyetem delegációjának látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatót április 10-én a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet. A csoportot Simone Weiss professzor asszony vezette.

Márciustól három Ostfalia Egyetemi diák tölti hat hónapos szakmai gyakorlatát a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetének intézményeiben. Az egyetem hallgatói április 10-én, kedd délután mutatkoztak be a szatmári sajtó képviselőinek és számoltak be tevékenységükről.

A Szatmári Caritas Szervezet nemrégiben partnerkapcsolatot alakított ki a wolfenbütteli Ostfalia Egyetemmel azért, hogy bővítse partnereinek körét, valamint a tapasztalatcsere, az állandó fejlődés érdekében.

Mindkét fél számára példaértékű kezdeményezés jelent az a fél éves szakmai gyakorlat, amely márciustól vette kezdetét és amelynek keretében három németországi diák tevékenykedik a szervezet intézményeiben végzős szociális asszisztensként.

A sajtótájékoztatón - , melyen a szervezet munkatársai közül jelen volt Löchli Tündér Terézia, a szervezet vezetője, dr. Kósa Attila a szervezet szociális igazgatója, Fazekas Csilla sajtóreferens - Simone Weiss egyetemi tanár, szociális munkás, szociálpedagógus mutatta be a Ostfalia Egyetem szociológia karának működését, illetve a diákok képzettségéről is említést tett.

A szakember elmondta: ez a Szatmár megyében zajló szakmai gyakorlat még számukra is újdonság, de amennyiben sikere lesz, bevezetnék a tantervbe és jövő márciustól újabb külföldi diákokat láthat vendégül a Caritas.

A diákok - Teresa Schürmer, Kathrin Kinateder és Janine Schmidt - már az első hónapokban sokat tapasztaltak: érdekes számukra az új környezet, még szokatlanok az idegen nyelvek és a szociális tevékenységek során észlelt különbségek.

Theresa a Barátok Házában tevékenykedik, segít az oda járó gyerekeknek a tanulásban, különféle kézműves programokat szervez nekik és a szociális asszisztensekkel az iskolákba is ellátogat. Janine a szervezet rehabilitációs központjában fejleszti szakmai tudását, rászoruló családokat látogat meg terápia céljából és az erdődi Integretto Óvodában is besegít. Ezt különösen hasznosnak tartja, hiszen úgy érzi a gyerekek segítségével hamar elsajátíthatja a román nyelvet.

Kathrin fogyatékossággal élőkkel foglalkozik az alsóhomoródi Gyöngy Integrációs Központban. Úgy érzi, hamar megszokta a környezetet, ugyanis már dolgozott hasonló problémákkal küszködő emberekkel.

A sajtótájékoztató végén dr. Kósa Attila fejtette ki véleményét a program és az együttműködés kapcsán. A szervezet szociális menedzsere elmondta: itthon, Romániában mindenki el van foglalva a mindennapi problémákkal és sokan elfeledkeznek a kapcsolatok építéséről, fejlesztéséről.

„Úgy vélem, az új partnerkapcsolat során kezdődő szakmai gyakorlat, a külföldi diákok nálunk kifejtett tevékenysége újdonságot és minőséget visz a szolgáltatásainkba. Tény az, hogy sokban különbözik a romániai és a németországi szociális szférában dolgozók feladatköre és az elsajátított módszerek alkalmazása, a cél viszont egy: az ember, a család, a közösség" - magyarázta Kósa.

A diákok augusztus végéig gyakorlatoznak Szatmár megyében, majd egy újabb fél éves szakmai gyakorlaton kell részt vegyenek, de az már szülőföldjükön zajlik. Végül egy olyan dolgozatot kell leadjanak, amely a gyakorlatok során szerzett tapasztalataikat, élményeiket, észrevételeiket, meglátásaikat tartalmazza.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: