2014-01-19 21:39:34• hírek • Kocsis Zoltán

Kudlik Júlia jelenlétében kezdődött el a Magyar Kultúra Hete

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium menzájában vasárnap délután immár nyolcadik alkalommal indult útjára a Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben. A szép számú közönség között helyet foglalt többek között Kudlik Júlia, a Magyar Televízió Örökös Tagja is.

Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a CulturArt Egyesület immár nyolcadik alkalommal indítja útjára a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatát. A következő hét napban a bábjátéktól író-olvasó találkozóig és szavalóversenytől diákszínjátsáig és rockszínház koncertjéig rendkívül széles a paletta. Az érdeklődők találkozhatnak például Jókai Anna Kossuth-díjas íróval vagy éppen Kudlik Júlia műsorvezetővel, a Magyar Televízió Örökös Tagjával.

Utóbbi Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő társaságában részt vett az eseménysorozat megnyitóján is. Amely esemény hagyományosan a Magyar Himnusz elszavalásával kezdődött - idén Berki Ádám kölcseys diáknak jutott a megtisztelő, ám cseppet sem könnyű feladat. Ezt követően Sárándi Annamária, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanára szavalta az esemény mottójául szolgáló Egycsillagú Égbolt című verset. Manfrédi Annamária tanítványai, Nagy Csenge, Mitraska Rebeka és Muncsán Róbert zongorajátékukkal varázsolták el a szép számú közönséget, Maskulik Dávid szavalatával, Koncz Kriszta pedig énekével érdemelte ki a vastapsot. A művészeti műsort a Református Gimnázium V-VIII. osztályos diákjainak kórusa, valamint a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont néptánccsoportja tette teljessé.

Tóth-Pál Miklós színművész, az Ady Endre Társaság elnöke, a Magyar Kultúra hetének ötletgazdája ünnepi nyitóbeszédében figyelmeztetett: kultúránk elhanyagolása isten megtagadásával egyenértékű cselekedet lenne! Szőcs Péter történész, a Szent István Kör elnöke Kölcsey kulturális hagyatékáról beszélt, felidézve, hogy 150 évvel ezelőtt állították fel Szatmárnémetiben a Himnusz szerzőjének szobrát.

A Magyar Kultúra Hete nyitórendezvényén örvendetes módon többen vettek részt, mint amennyire a szervezők számítottak. A nézők soraiban ott volt például Kereskényi Gábor parlamenti képviselő és Magyar Lóránd városi tanácsos is. Remélhetőleg a hét többi eseményén is pótszékekre lesz majd szükség. Mert ez a hét rólunk szól!

A rendezvény részletes programja:

2014. január 20 - hétfő

18 óra - Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza - Kisterem - Szeretettel - dalok és gondolatok - Kudlik Júlia - a Magyar Média örökös tagja - Szvorák Katalin - Kossuth és Liszt Ferenc díjas (Budapest) előadása

„Két megszenvedett tisztaságú lélek ajándéka.
A kicsorduló szeretet: szóban és énekben.
A szeretet Istentől árad és az emberi Én kelyhe fogadja magába.
Töltekezzünk belőle, és osszuk meg a szomjazókkal."
Jókai Anna

2014. január 21 - kedd
1
8 óra - Nagykárolyi Kastély - Szeretettel - dalok és gondolatok - Kudlik Júlia - a Magyar Média örökös tagja - Szvorák Katalin -  Kossuth és Liszt Ferenc díjas (Budapest) előadása

2014. január 22 - szerda
10 óra - Szatmárnémeti Szakszerveze
tek Művelődési Háza - Kisterem - Tündérkert - előadás
12
óra - Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza - Kisterem
Nyitott Színház -
diákszínjátszó csapatok: Lenszirom Színház (Nyírbátor) Wass Albert: Mese az éjjeli pávaszemrőlJómadarak (Szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola) Dés-Nemes-Böhm-Horváth-Korcsmáros: Valahol EurópábanKristályszemek (Szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola) A tékozló fiú (Bibliai történet feldolgozása), Berekenye (Szilágycseh) Cziczó Attila: F É M, avagy élni vagy szülni, PADIF. Díjazottak.
16:30 óra
Koszorúzás a Kölcsey szobornál
17 óra Ács Alajos Stúdió
- Schwajda György: Himnusz

2014. január 23. - csütörtök
1
7 óra - Szatmárnémeti Ács Alajos Stúdió - Schwajda György: Himnusz
1
9 óra - Szatmárnémeti Ács Alajos Stúdió - Jókai Anna - (Kossuth díj, Magyar Örökség díj, Magyar Érdemrend nagykeresztje - polgári tagozat, Prima Primissima közönségdíj) - író-olvasó találkozó

2014. január 24. - péntek
1
9 óra - Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza - Kisterem
Én,
Szegény Sudár Anna - Bálint Márta (Magyar Örökség díj, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje) - egyéni estje - megnyitó beszédet mond Jókai Anna.

„Arról is akartam szólni, hogyan, milyen tartással és milyen erőforrásból táplálkozva lehetünk képesek a sokszor elviselhetetlennek tűnő lelki és testi szenvedéseket mégis elviselni, honnan jön a remény a reményre?" Jókai Anna

2014. január 24.- péntek
14 óra
- Kölcsey Ferenc Főgimnázium - Szavalóverseny - az Ady Endre Társaság és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szervezésében

2014. január 25. - szombat
10 óra - Dinu Lipatti Filharmónia -
Szavalóverseny
17 óra
- Dinu Lipatti Filharmónia - Öleld át, ki melletted áll - Felvidéki Rockszínház koncertje

2014. január 26. - vasárnap
11 órakor -
Ács Alajos Stúdió - Pöttöm Panna - bábelőadás

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: