2010-03-15 22:22:09• hírek • MTI

Kudarcba fulladt konzultáció

Kudarcba fulladt Traian Basescu román államfőnek a parlamenti pártokkal folytatott konzultációja az alkotmánymódosításról, mivel az ellenzéki pártok röviddel az egyeztetések megkezdése után kivonultak a megbeszélésről.

Az ellenzéki erők azt kifogásolták, hogy Basescu meghívta a tanácskozásra a függetlenek parlamenti csoportját is, amely támogatja a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciót.
Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) szerint a függetleneknek nincs joguk részt venni egy ilyen megbeszélésen. A függetlenek jelentős része korábban főként a PSD-ből és a PNL-ből váltak ki. 

Az államfő végül csak az őt támogató PD-L-lel és az RMDSZ küldöttségével folytatott eszmecserét az alkotmánymódosításról, amelyről azonban meglehetősen eltérően vélekednek a felek.

Traian Basescu, akárcsak az őt támogató PD-L az államfőnek nagyobb hatáskört biztosító úgynevezett félelnöki rendszert támogatja, de elsősorban a tavaly novemberben rendezett, érvényesnek és eredményesnek kihirdetett népszavazásnak akar érvényt szerezni. A lakosság több mint fele ugyanis megszavazta az egykamarás parlament bevezetését a jelenlegi kétházas törvényhozó testület helyett, valamint a törvényhozók létszámának a legfeljebb 300-ra való csökkentését.    
Az egykamarás parlamenttel sem a PSD, sem a PNL, de még a PD-L-lel együttkormányzó RMDSZ sem ért egyet. Ráadásul ezek a pártok a parlament hatalmát erősítenék az államfőével szemben. Az RMDSZ és a PSD is például parlamenti köztársaság mellett teszi le a garast, vagyis azt akarják, hogy az államfőt a parlament, és ne a szavazópolgárok válasszák meg.

Az államfő a sikertelen tanácskozás után közölte, hogy véleménye szerint az alkotmánymódosítást nem kell a referendumon felvetett kérdésekre szűkíteni, hanem egyúttal a román állam mélyreható modernizálását kell végrehajtani. Hangsúlyozta: az ő feladata az, hogy konszenzust teremtsen a mélyreható államreform körül, ami szerinte Romániának a következő nagy nemzeti célkitűzését kell képeznie a NATO- és az EU-csatlakozás megvalósulása után.


Kudarcba fulladt konzultáció a pártokkal
Kudarcba fulladt konzultáció a pártokkal


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: