2011-08-18 13:38:25• hírek • MTI

Kritikus szakaszba lépett a skóciai olajszennyezés megfékezése

Kritikus szakaszába lépett a szivárgás megfékezése a Shell skóciai fúrótornyánál, ahol eddig becslések szerint 218 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe.

A Shell a múlt héten fedezte fel a szivárgást a Gannet Alpha fúrótoronynál, és immár hetedik napja ömlik az olaj Aberdeen városától 180 kilométerre a tengerbe. A sérült vezetékben még legalább 660 tonna, azaz 4000 hordó olaj van, így félő, hogy a már eddig is az évtized legsúlyosabb olajszennyezésének tartott eset még súlyosabbá válik.

Jelenleg folynak a vizsgálatok, hogy kiderítsék, pontosan mennyi olaj került a tengerbe, és hogyan terjed szét a vízben.
Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: ha a munkálatok felügyelete hibátlan lett volna, nem történt volna meg az eset. "Még több száz tonna olaj van a vezetékben, meg kell akadályoznunk, hogy ez a tengerbe jusson" - emlékeztetett. Hozzáfűzte: emellett fontos figyelniük a búvárok biztonságára is, akik csaknem 90 méteres mélységben dolgoznak a szivárgás megfékezésén.

Skócia környezetvédelmi minisztere, Richard Lochhead arra figyelmeztetett, a Shellnek  minél nyitottabbnak és együttműködőbbnek kell lennie az ügyben.

Erre szólította fel a vállalatot korábban a The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) Scotland környezetvédelmi szervezet is, amely most "teljes és nyílt" vizsgálatot követel annak kiderítésére, hogy az olajszennyezés mennyire érte felkészületlenül a hatóságokat, és pontosan milyen előírásoknak kell megfelelniük az iparág vállalatainak. Stuart Housden, a szervezet igazgatója úgy nyilatkozott, "Tudnunk kell, mi és miért történt, és azt, hogy a felelősök elszámoltathatók-e."
Ben Ayliffe, a Greenpeace munkatársa ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a szivárgó vezeték már 30 éves, így alaposabban kellett volna átvizsgálni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: