2015-01-31 15:35:30• hírek • Kocsis Zoltán

Krimi után Ausztrália lett Ázsia ura!

A házigazda Ausztrália válogatottja nyerte a labdarúgó Ázsia Kupát, miután a szombati döntőben hosszabbításos mérkőzésen legyőzte a Koreai Köztársaság csapatát. A sydney-i Olimpiai Stadionban rendezett meccsen a csereként beállt James Troisi döntött, aki Massimo Luongo vezető gólja és Szon Heung Min egyenlítése után, 1-1-es állásnál a 105. percben betalált.

A mérkőzést, amely tipikus döntőként nem hozott túl sok helyzetet, hisz egyik csapat sem kockáztatott sokat, ennek ellenére jó iram és nagy küzdelem jellemezte. A vezetést az angol harmadosztályban szereplő Swindon Town-ban légióskodó Massimo Luongo szerezte meg az első félidő utolsó pillanataiban, amikor egy szép lefordulás után a tizenhatoson kívülről célozta meg a kapu rövid alsó sarkát.

A második félidő elejét megnyomták a dél-koreaiak, ám az idő teltével úgy tűnt, nincs benne a gól a játékukban. Mígnem a rendes játékidő lejárta utáni pillanatokban a Leverkusen sztárja, Szon Heung Min elé nem került a labda, aki a védők szorításában is higgadtan helyezett a kapuba.

A hosszabbításra aztán látványosan elfáradtak a dél-koreaiak, a párharcokat rendre az ausztrálok nyerték meg. Mint ahogy tette azt Tomi Juric is Kim Dzsi Szuval szemben, a középre lőtt labdára pedig James Troisi csapott le és emelte a kapuba, eldöntve ezzel az aranyérem sorsát.

Ezzel Ausztrália lett az első felnőtt férfi válogatott, amely két kontinens bajnoki címét is megnyerte: négy Óceánia-bajnoki cím után ez volt az első Ázsia-kupája. Tim Cahill és Mark Bresciano az egyedüli, aki elmondhatja magáról: két kontinens bajnoka lett. Érdekesség, hogy Japán 1992-es győzelme óta ez az első alkalom, hogy a rendező ország csapata végzett az élen. Ante Postecoglu edző pedig ennél is hosszabb sorozatot tört meg: hazai edző még régebben, 31 éve nyert utoljára. Akkor a szaúd-arábiai Kalil Ibrahim Al-Zajani vezette győzelemre sajátjait.

Dél-Korea utóbbi négy fináléját kivétel nélkül elveszítette, így 1960 óta áll kupagyőzelem nélkül. Ausztrália, amely 2006-ban csatlakozott az ázsiai szövetséghez, először végzett az élen az Ázsia Kupában. Ráadásul az ausztrál futball komoly dominanciát épített ki idén Ázsiában, hisz a kontinens Bajnokok Ligáját a Western Sydney Wanderers nyerte az ősszel.

Nem csoda, hogy sokan - főleg az arabok - kezdik megkérdőjelezni Ausztrália az ázsiai szövetségbe való átigazolásának létjogosultságát...

A bronzérmet az Egyesült Arab Emírségek csapata szerezte meg, miután a pénteki bronzmérkőzésen megfordította a mérkőzést Irak ellen.

Eredmény, döntő:
Ausztrália-Koreai Köztársaság 2-1 (1-1, 1-0)
gólszerzők: Luongo (45.), Troisi (105.), illetve Szon Heung Min (91.)

A pénteki bronzmérkőzésen:
Egyesült Arab Emírségek-Irak 3-2 (1-2)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: