2014-03-26 11:44:09• hírek • MTI

Krím - Orosz zászló lobog minden laktanya felett

Mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre kitűzték már az orosz zászlót - jelentette be szerdán Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke.

A krími kormány közben arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája értesítette a hatóságokat arról, hogy az orosz hadseregben kívánja folytatni a katonai szolgálatot.
Geraszimov szerint azok az ukrán katonák, akik az ukrán hadseregben akarnak maradni, arra várnak, hogy szervezetten, családjaikkal együtt vonattal elhagyják a Krími félszigetet. A hadseregtábornok szerint ezek a katonák leadták fegyvereiket, és nincsenek a laktanyáik területén.

A Szevasztopolban felállított ideiglenes regisztrációs irodában  1500 ukrán katona vetette magát nyilvántartásba és vár arra, hogy elhagyhassa a Krím félszigetet.

Az orosz hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, hogy a kijevi és a moszkvai védelmi minisztérium megállapodott az ukrán katonáknak és családtagjaiknak a Krím félszigetről való elutaztatásról. Ehhez az Oroszországhoz március 18-án csatlakozott terület hatóságai Szevasztopolban 8, Szimferopolban, Jevpatorijában és Feodoszijában 2-2 és Kercsen 1 személyszállító vagont bocsátanak a hadsereg rendelkezésére.

Valerij Geraszimov szavai szerint azt követően, hogy az ukrán katonák átlépik a határt (amelynek a létezését Ukrajna és a világ országainak többsége, valamint a nemzetközi szervezetek sem ismerik el) az ukrajnai Herszon megye Novoolekszijivka településének laktanyájában kell gyülekezniük, s onnan irányítják majd őket új állomáshelyükre.

Ihor Tenyuh, a kijevi parlamentben kedden leváltott ideiglenes ukrán védelmi miniszter aznap jelentette be a megállapodást Oroszországgal, amely szerint a Krím félszigeten állomásozó ukrán katonák fegyverzetükkel együtt hagyhatják el a területet. Azt mondta, hogy készen áll a terv a katonák, a haditechnikai eszközök és a hadihajók kivonásáról. A volt miniszter úgy vélekedett, hogy így sikerül megőrizni az ukrán haditengerészet "magját", amely hozzájárul Ukrajna védelmi képességeinek növeléséhez.

Március 20-a óta ugyanakkor az orosz katonák a Krímben elfoglalták Szevasztopolnál a Szlavutics ukrán hadihajót, továbbá a Vinnicja, Ternopil, Luck és Hmelnickijnevű korvetteket. Hatalmukba kerítették a Zaporizzsja tengeralattjárót és a Konsztyantin Olsanszkij partraszállító hajót. Az orosz egységek kedden a Cserkaszi aknaszedőt is megrohamozták és az utolsó hírek szerint azt el is foglalták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: