2018-07-25 06:40:27• hírek • Oszkó Viktória

Kreatív táborozás felsőfokon: ügyeskedők a Lépésházban

Dübörög a nyár, a gyerekek pedig egy percig sem unatkoznak, annyiféle kihívás, izgalmas feladat, kézműves foglalkozás és játék várja őket.

A Borókagyökér Egyesület idén is gondoskodott róla, hogy eseménydúsan teljen a vakáció, sorra bonyolítja le sátortáborait, vonja be Szatmár megye gyerkőceit hagyományőrző programokba, csoportos tevékenységekbe.


Jelenleg két tábor is fut párhuzamosan egymás mellett, az egyik egy, a fiatalabb korosztálynak szánt alkotótábor, a másik pedig a felnőttek számára meghirdetett tűzzománc alkotótábor.


Előbbiben a fiatalok az előző táborozási időszak programjaihoz hasonlóan érdekes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, kipróbálhatják többek között a drótékszer készítést, a nemezelést, de elsajátíthatják a szürrátét művészetét is. Elmerülhetnek a fafaragás rejtelmeiben, kreatívak lehetnek, amikor a bútorfestés csínját-bínját tanítják nekik, ráadásul különféle bemutatókon is részt vehetnek, kedvet csinálva ezzel is más mesterségek megértéséhez.


A felnőtt korosztálynak szánt táborban Vincze Zita ötvösmester tanítja az érdeklődőket.



Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület szíve-lelke elmondta, azért is hasznos, hogy a táborok egy időben egymás mellett zajlanak, mert a kisebb gyerekeknek és a fiataloknak is lehetőségük adódik arra, hogy betekintsenek a felnőttek munkásságába.


Kedvet kaphatnak, lelkesedést érezhetnek arra, hogy legközelebb ők is el akarják sajátítani az egyes technikákat. Judit meggyőződése az, hogy a gyerekek akkor tanulnak a legtöbbet, amikor figyelnek és szemtől-szemben nyerhetnek bepillanatást egy-egy munkába, tehát a tapasztalat és a nyitottság az, ami meghatározza a következő generáció tetteit és szokásait a mindennapokban.


A táborokat minden résztvevő élvezi, sokan közülük még éjjel 11 órakor is dolgozik, hogy be tudja fejezni aznapra megálmodott műalkotását. Természetesen a már jól megszokott közös kenyérsütés sem maradhatott el, bár idén különleges módon a felnőttek segítsége nélkül alkottak a gyerekek.


Szejke Judit elmondta, az, hogy a fiatalok a kezükbe vették az irányítást és maguk sütöttek meg egy házi készítésű kenyeret a bizonyíték arra, hogy a hagyományok igenis tovább fognak tudni élni a következő generációkban is.


Az eseményt támogatja a Megyei Tanács és a Communitas Alapítvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: