2013-08-17 22:08:56• hírek • Póti Orsolya

Krasznabélteki Borfesztivál: hagyományaink felélesztése a cél

Kizárólag minőségi borokat kóstolhattak azok, akik részt vettek augusztus 17-én a Krasznabélteki Borfesztivál első napján. A finom italok mellé tradicionális sváb étel is járt: strudli, nudli, hagyományos kolbász, hideg májas és egyéb finomság várta a kikapcsolódni vágyókat.

Első alkalommal került megrendezésre a Krasznabélteki Borfesztivál a Szent Orbán Boregyesület szervezésében, illetve a Szatmár Megyei Tanács, a Bélteki Polgármesteri Hivatal, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Német-Román Gazdasági Egyesület és a Kisiparosok Kamarájának támogatásával.

A rendezvény fő célja, hogy megismertesse Krasznabéltek és környéke minőségi borait és hagyományait a romániai, illetve a külföldi vendégekkel, ezért többek között olyan borászatok emelik a rendezvény színvonalát, mint a Nachbil, a Hetei és a Kreutzbil. A fesztiválra az ukrajnai Vinográdból is érkeztek kistermelők, akik a borok mellett pálinkát is kínáltak.

A rendezvényt mazsorettek tánca és fúvószene nyitotta meg szombat délben, majd a köszöntőbeszédek után a borok megszentelésére került sor. Míg a fesztiválra érkezők az ital- és ételstandokat látogatták, fellépett a Krasznabélteki Fúvószenekar Mircea Cacu irányításával, valamint felléptek a krasznabélteki, a géresi és az erdődi tánccsoportok, amelyek sváb, magyar és cigány táncokat mutattak be.

Rajtuk kívül a két testvértelepülésről, Nyírbéltekről és Pátkáról érkező tánccsoport is bemutatkozott, valamint magyar, román és sváb népdalokat adott elő a tasnádi és szatmárnémeti Német Demokrata Fórum kórusa.

Mindenkinek, aki meg akarta kóstolni a borokat és a tradicionális ételeket, a bejáratnál vennie kellett egy borospoharat. Ennek ára hét lej, ez tekinthető volt egyben belépődíjnak is. A poharakat természetesen a fesztivál végén mindenki hazaviheti szuvenírként.

„Ezzel a borfesztivállal hagyományainkat akarjuk feléleszteni, illetve hagyományt szeretnénk teremteni.  Elsősorban a borvidéket és borainkat akarjuk bemutatni, de a vendégekkel emellett a tradicionális helyi konyhát is megismertetjük" - mondta el Johann Brutler főszervező, a Szent Orbán Boregyesület elnöke a Szatmár.ro-nak.

Késődélután a Bertici Fivérek nyitották a bulit, majd divatbemutatóra került sor, 22 órától pedig a fesztivál sztárvendége, Andreea Balan lépett a színpadra.

A rendezvény vasárnap is várta a kikapcsolódni vágyókat és a finom borok szerelmeseit. 10 órakor a római katolikus templomban, 11 órától pedig az ortodox templomban került sor hálaadó ünnepi istentiszteletre, ezután pedig gasztronómiai versenyek és népzenei előadásokra került sor.

Délután fellépett a sepsiszentgyörgyi Insect-Bogarak paródia-zenekar, majd Dancs Annamária lépett színpadra, végül a Daggu Project koncertje zárta a napot.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: