2013-08-30 15:00:47• hírek • Szatmár.ro

Krasznabélteken már megkezdődött a szüret

A krasznabélteki Nachbil Borászatnál már néhány napja tart a szüret. Húszan már napok óta szedik a szőlőt, a korai szüretnek pedig egyetlen oka van: a gyümölcs állapota most ideális ahhoz, hogy pezsgőt készítsenek belőle. A 25 hektáros területen a munka még jó ideig eltart majd.

Sokan csodálkozhatnak, hogy a Nachbilnél már megkezdődött a szüret, hiszen általában ezt a munkálatot sokfelé szeptemberben, októberben végzik. A szőlő viszont most van olyan állapotban hogy kitűnő pezsgő készülhessen belőle.

- Krasznabéltek régen híres pezsgő-készítő vidék volt, ráadásul Romániában megnőtt a kereslet a pezsgő iránt. Az meg már csak egy kiegészítés, hogy minden komoly borászat pezsgőt is gyárt - magyarázza Johann Brutler, a Nachbil vezetője. Bár idén fogják elkészíteni az első pezsgőjüket, a minőséget illetően több mint optimisták. Brutler szerint a dombok, az éghajlat, az időjárás, a föld, tehát minden tökéletes ahhoz, hogy jó pezsgő készüljön Krasznabélteken. Ez már a múltban is bebizonyosodott, hiszen annak idején a környéken híres volt az innen származó ünnepi, buborékos italt.

Augusztus 24. óta húszan dolgoznak minden nap, hogy leszüreteljék a chardonnayt a 25 hektáros szőlős egyik parcellájából. A gyümölcs most érett be annyira, hogy leszedhessék: 170-180 gramm cukor van egy liter mustban.

A szőlős többi részén különböző, későbbi időpontokban zajlik majd a szüret. Johann Bruttler szinte naponta vizsgálja a különböző fajtájú szőlőtőkéket, hogy megállapítsa, a termés mikor kerül szedhető állapotba. A gyümölcs állapotát egy igazi kis mobil laborral vizsgálják, hogy a szedés egybeessen azzal a pillanattal, amikor a legjobb minőségű bort lehet készíteni a szőlőből. Egyébként a tőkék is erre vannak "beállítva": nem terem rengeteg szőlő, de ami beérik, az a lehető legalkalmasabb a természetes, minőségi bio-bor készítésére.

- A 2011-es évben kitőnő bor készült a Nachbil Borászatban, a 2012-es pedig nagyon jó minősségű volt. Hogy a 2013-as milyen lesz, az csak később fog kiderülni, de legalább olyan lesz, mint a tavalyi, pedig az időjárás idén meglehetősen vegyes és kiszámíthatatlan volt. Még a jég is elverte az egyik parcellánkat - mondja a borász.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: