2015-04-28 12:49:31• hírek • Szatmar.ro

Krassói diákok Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2006 óta évente rendezi meg a Kerek Emese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedősorozatot.

A Kárpát-medencét felölelő többfordulós levelezős verseny egyre több csapatot vonz. Látványos döntőjét április 25-én, szombaton tartották az emlékparkban.

A szamoskrassói Bem József Általános Iskolát két csapat képviselte, akik a három nehéz online fordulón elért pontszámok alapján jutottak ki a döntőre. A kijutásért is nagyon meg kellett dolgozni, egy-egy feladatsor megoldása mellett különböző tárgyakat (hirdetőplakát, borospince cégére, panorámakép a faluról, hangszerek stb.) kellett készítsenek a diákok, amelyek postai úton jutottak el a szervezőkhöz értékelésre.

A szamoskrassói iskola mindkét benevezett csapata végül kijutott a döntőre. A Sirályok elnevezésű csapatot Kajtár Roland, Kocsis Evelin, Lőrincz Orsolya, Paku-Fazekas Kitty (VIII. oszt.), a Ragadozókat pedig Bozsó Viktória, Kajtár Erik, Kocsis Boglárka és Őri Patrik (VII. oszt.) alkotta. A csapatot Man Gabriella történelem-tanárnő készítette fel és Józsa Jázmin vallástanárnővel kísérte el a versenyre.

A Csemete kategóriában (VII-VIII osztályos diákok) összesen 14 csapat mérte össze tudását és ügyességét. A csapat tagjai izgalmas feladatokkal találták magukat szemben, volt íjazás, zsákban ugrás, építgetés, stb. Nem csak tudásfelmérésre, hanem ügyességi-, kreativitást fejlesztő játékokra is sor került. A gyerekeknek többek között hamis állításokat kellett megfejteniük, katonai rangjelzéseket felismerniük, de volt, aki erőpróbán, volt aki természetjáráson vett részt, akadálypályát teljesített, csúzlival lőtt vagy éppen tanyai iskolában volt feladata.

A szamoskrassói diákok ugyan igazán jó helyezést nem értek el (8 és 11), de rengeteg élménnyel gazdagodtak. A fárasztó verseny mellett a gyerekek megismerkedhettek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nevezetességeivel is. Megtekintették a szeri monostor felújított romjait, ahol Anonymus szerint Árpád vezér 34 napot töltött el, gyűlést tartott és „szerét ejtette" az ország dolgainak. Megtekintették a híres Feszty-körképet (tulajdonképpeni címén: A magyarok bejövetele, Feszty Árpád panorámafestménye a honfoglalásról), a messze tekintő Árpád fejedelem emlékművét, a koronás jurtákat, a skanzent, az iskola- és postamúzeumot stb.

„A felejthetetlen élményekkel hazatérve reménykedünk, hogy jövőre is részt vehetünk ezen a neves versenyen", mondták a diákok hazatérve Szamoskrassóra.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: