2013-01-17 10:02:27• hírek • MTI

Közzétették az ingatlanok bérlőinek listáját

A román kormány közzétette szerdán az állami protokollingatlanok bérlőinek listáját.

Romániában a magas rangú állami tisztségviselők mandátumuk idején szolgálati lakást igényelhetnek az állami protokollingatlanokat kezelő közhasznú társaságtól (RA-APPS). A szerdán közzétett listából nemcsak az derült ki, hogy kik laknak az állami villákban, hanem az is, milyen területű lakást bocsátott rendelkezésükre az állam.
A csaknem 300 lakást tartalmazó lista a - piaci árak töredékének megfelelő - bérleti díjakat is tartalmazza, amelyeket több esetben nem a kedvezményezettek fizetik, hanem azok az állami intézmények, amelyek vezetőiként jogosultságot szereztek a szolgálati lakásra.

Daniel Funeriu, az egyik (Romániában miniszteri rangú tisztségviselőnek számító) államelnöki tanácsos számára például havi 300 euróért bérel egy 200 négyzetméteres lakást az elnöki hivatal, Andrei Marga volt külügyminiszter, a Román Kulturális Intézet igazgatója pedig havi 460 eurót fizet egy 320 négyzetméteres bukaresti villáért.

Az ingatlanok egy részét olyan volt tisztségviselők bérlik, akik már nem jogosultak szolgálati lakásra. Olyanok is vannak köztük, akik a kedvezményes bérleti díjat sem fizetik, hanem beperelték az államot, amiért egyoldalúan megemelte a bérleti díjat.
Olyanokat sem sikerült az évek során kilakoltatnia a RA-APPS-nek, akik hozzátartozójuk révén váltak a protokollingatlanok bérlőivé. A luxusbérlők listáján szerepel többek között Nicolae Ceausescu egykori kommunista pártfőtitkár sógornője, a volt diktátor egyik tábornokának özvegye és Petre Roman volt miniszterelnök lánya.

Victor Ponta miniszterelnök azt követően rendelkezett a bérlők listájának közzétételéről, hogy egy tévéműsorban a RA-APPS ingatlanvagyonának értékesítését helyezte kilátásba.

"A román kormány nem ingatlanügynökség. Meg kell tartani harminc, vagy ötven lakást, hogy a minisztereknek és esetleg az államtitkároknak szolgálati lakásokat biztosíthassunk, majd megszabjuk, kinek jár, a többit pedig el kell adni" - magyarázta a kormányfő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: