2012-12-21 14:09:40• hírek • MTI

Közzétette programját a beiktatásra váró kormány

A fiskális fegyelem és a fenntartható fejlődés közötti egyensúly megteremtését tekinti egyik fő célkitűzésének a beiktatásra váró új román kormány - derült ki a bukaresti parlament elé terjesztett, a 2013-2016-os időszakra szóló kormányprogramból.

Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök, a választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje pénteken járul a parlament együttes ülése elé bizalmi szavazásra.
A kormányprogram átlagosan 3 százalékos GDP-növekedéssel számol a négyéves kormányzati ciklusban, ezen belül 2013-ra 2 százalékos növekedést tervez. A költségvetési hiányt a jelenlegi 2,2 százalékról 1,4-re akarja leszorítani a ciklus végéig, miközben az ország adósságterhei a GDP 34 százalékáról 32 százalékra csökkennének.

A Ponta-kabinet egyik fő feladatának tekinti az uniós támogatások felhasználási arányának növelését. A rátát a jelenlegi 10 százalékról 50-80 százalékra szeretné növelni a ciklus végéig.
A román kormány tervei között szerepel, hogy a nemrég 24 százalékra emelt áfa-kulcsot 19 százalékra csökkenti, a mezőgazdasági termelőkét (és nem a kereskedőkét) pedig 9 százalékra tervezi csökkenteni, oly módon, hogy a különbözet a termelőknél maradjon fejlesztésre.

A kormányprogram szerint a Ponta-kabinet fenntartja a 16 százalékos általános jövedelemadót, de az alacsonyabb kereseteknél az adókulcsot 12, illetve 8 százalékra akarja csökkenteni.

A kisvállalkozások évi 65 ezer eurós forgalomig (a jelenlegi plafon 35 ezer euró) nem kötelesek áfát fizetni.
A kormány öt százalékkal akarja csökkenteni a munkáltató által fizetendő tb-járulékok (jelenleg 28 százalékos körüli) szintjét.
Az infrastruktúrafejlesztési beruházások között két olyan, a hegyeket átszelő autópálya építése élvez elsőbbséget (Brassó - Comarnic és Nagyszeben - Ramnicu Valcea), amely Erdélyt köti össze az ország déli részével. A kormány tervei között szerepel a dél-erdélyi (Arad-Déva-Nagyszeben) és az észak-erdélyi (Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó) autópálya befejezése, az Erdélyt Moldvával összekötő Marosvásárhely-Jászvásár (Iasi) autópálya építésének elindítása. 

A Ponta-kormány fel kíván lépni az etnikai megkülönböztetés ellen és biztosítani kívánja az etnikai identitás szabad kinyilvánítását és fejlesztését - olvasható a kormányprogramban. A kabinet fejleszteni kívánja a kisebbségvédelem jogi kereteit, és ennek első lépése a kisebbségi kerettörvény elfogadása lesz. A kisebbségek anyanyelvű oktatása terén a kormány - a nemzeti kisebbségek képviselőivel konzultálva - további szabályozással egészítené ki az oktatási kerettörvényt.
"Az ország közigazgatási átszervezésénél figyelembe veszik a különböző térségek kulturális hagyományait" - olvasható a Ponta-kormány programjában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: