2012-05-04 14:17:05• hírek • Baranyi László, MTI

Közzétette programját a Ponta-kormány

Victor Ponta, a szociálliberális pártszövetség (USL) miniszterelnök-jelöltje a múlt héten kapott kormányalakítási megbízást Traian Basescu román államfőtől, miután a néppárti Ungureanu-kabinet megbukott a bukaresti parlamentben rendezett bizalmi szavazáson.

A hatalom átvételére készülő Ponta-kormány a 2010-ben lefaragott közalkalmazotti bérek helyreigazítását és a nyugdíjakból jogtalanul visszatartott adók visszafizetését ígéri pénteken nyilvánosságra hozott programjában. Az alakuló szociálliberális kormány ugyanakkor kész aláírni az Európai Unió fiskális paktumát, amely szigorú költségvetési szabályok betartására kötelezi a tagországokat.

A Ponta-kabinet a törvényesség betartását, a társadalmi igazságosság helyreállítását és az ország természeti erőforrásainak védelmét sorolja legfőbb prioritásai közé. A kormányprogram leszögezi, hogy a közigazgatást nem politikai alapon akarják működtetni: csak a minisztereket és az államtitkárokat nevezik ki pártalapon. A kabinet hadat üzen a korrupciónak és folytatná az erőfeszítéseket, hogy Románia megfeleljen az uniós monitoringban meghatározott elvárásoknak.

A Ponta-kabinet az adók hatékonyabb behajtásától és a veszteséges állami vállalatok átszervezésétől remél költségvetési többletforrásokat. Az állami cégek adósságterhei a nemzeti össztermék 2,6 százalékára rúgtak 2011 végén: a bukaresti kormány év végéig a GDP egy százalékával szeretné ezeket csökkenteni. A program bírálja a 2010-ben bevezetett áfaemelést és vállalkozóbarát, gazdaságfejlesztő módszerek mellett érvel, de az adópolitika esetleges változásaira nem tér ki.

A Ponta-kabinet folytatná az energiaszektor nagyvállalatainak magánosítását, de moratóriumot hirdetne a palagáz-kitermelésre, amíg a felhasznált technológiáról nem készül el az európai hatástanulmány.

A kormányprogramnak az igazságszolgáltatásról szóló fejezete szerint Románia szeptemberben léptetné életbe az új polgári perrendtartás törvénykönyvét és 2013 első fél évében vezetné be az új büntetőtörvénykönyvet és perrendtartást. A dokumentum megemlíti azt, hogy Romániának megoldást kell találnia az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által hozott úgynevezett pilot-ítélet érvényesítésére. Az EJEB 2010-ben ez év június közepéig adott haladékot Romániának, hogy működőképessé tegye a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok tulajdonosainak kártalanítási rendszerét, ám a programból nem derül ki, milyen megoldásban gondolkodik a beiktatásra készülő Ponta-kabinet.

A közlekedési fejezetből kitűnik, hogy az új román kormány a négyes páneurópai folyosó (Nagylak-Arad-Temesvár-Déva-Nagyszeben-Bukarest-Constanta) útvonalán megkezdett autópálya-szakaszok befejezésére törekszik, amelyekre uniós forrásokat is felhasználhat. A fejezet az észak-erdélyi (Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó) autópálya ügyére nem tér ki.

A környezetvédelmi fejezet a verespataki bányaprojektet is megemlíti. "Tekintettel a beruházást övező aggodalmakra, a kormány átlátható módon, nyílt és demokratikus párbeszédre alapozva, újraelemzi a kialakult helyzetet annak érdekében, hogy döntései összhangban legyenek a nemzeti érdekkel, a környezet védelmével és az európai előírásokkal" - fogalmaz a kormányprogram.

A Ponta-kabinet 53 oldalas programjában egyetlen helyen esik szó a nemzeti kisebbségekről, mégpedig a kormány külpolitikai prioritásai között. Bukarest "tevékenyen védelmezi a szomszédos országokban élő, román közösségekhez tartozók jogait, az európai szabványok szerint, és ezen közösségeknek az Európai Unióhoz való közeledési szándékával összhangban" - olvasható a hatalom átvételére készülő új román kormány programjában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: