2012-04-20 12:15:35• hírek • Baranyi László, MTI

Közvitára bocsátották a vizitdíj-törvényt

Közvitára bocsátotta a bukaresti egészségügyi minisztérium a vizitdíj bevezetésére vonatkozó törvénymódosítás tervezetét - közölte pénteken az MTI-vel Kinizsi Zoltán, a tárcavezető sajtótanácsosa.

A módosítás beépíti az egészségügyi reform törvényébe a hozzájárulás elvi lehetőségét, de a befizetés módozatait az ingyenes szolgáltatások alapcsomagját meghatározó keretszerződés tartalmazza majd, amelyet az egészségügyi szolgáltatók (kórházak, családorvosok, stb.) kötnek meg évente az egészségügyi biztosítási pénztárral és a szaktárcával. Ebben a keretszerződésben rögzítik, milyen szolgáltatásokra vonatkozik a biztosítás, amelyekre a biztosított további hozzájárulás (vizitdíj) befizetése nélkül jogosult. A kerettörvény értelmében a hozzájárulásnak lesz egy felső határa: ezt egy kormányhatározat rögzíti majd.

"A jövő év, 2013 január elseje előtt semmiképpen nem lehet bevezetni a vizitdíjrendszert. Az erről kidolgozott, parlament által már elfogadott jogszabályba bekerült egy olyan kitétel, hogy az egészségügyi hozzájárulás éves felső határát nem egységesen (az eredeti elképzelés szerint 600 lejben) határoznák meg, hanem a biztosított jövedelme függvényében. Ez nagyon megnehezíti a törvény alkalmazását, például olyanok esetében, akiknek két-három munkahelyük van" - magyarázta Kinizsi.

A szóvivő szerint azért kell a kormány hatáskörébe utalni a vizitdíj éves határának és a hozzájárulási kötelezettség mértékének megállapítását, hogy ezt például az éves adóbevalláshoz, vagy más, konkrét jövedelemigazoló módszerhez kössék. A vizitdíj éves összege a jogszabály szerint ugyanis nem haladhatja meg az egyhavi átlagjövedelmet.

Romániában évek óta tervezik az egészségügyi hozzájárulás bevezetését, amitől szabályozó hatást és némi többletbevételt remélnek. A szaktárca álláspontja szerint a román egészségügy egyik gondja az, hogy a páciensek olyan panaszokkal is a kórházakhoz fordulnak, amelyeket a háziorvos, vagy a szakorvos is ki tudna kezelni. Ezért egy progresszív tarifatáblázatot szeretnének bevezetni. A tervezet szerint 5 lejt kell fizetni egy háziorvosi rendelésért, 10 lejt egy szakorvosi rendelésért, 15 lejt egy otthoni beteglátogatásért és napi 50 lejt a többnapos kórházi ellátásért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: