2012-04-05 08:24:39• hírek • Szatmár.ro

Közvitán a kerettörvény

Az egészségügyi szaktárca honlapján - www.ms.ro (Forum Reforma in sanatate fejezet) - lesz megtalálható az első fejezet tervezetének alapváltozata, amely az év elejétől folyó egyeztetések eredményeként jött létre, és amely a kórházak szervezésére és működésére vonatkozik.

A tervezet közvitára bocsátását a Megyei Közegészségügyi Igazgatóságokkal lebonyolított videokonferencián jelentették be az Egészségügyi Minisztérium illetékesei. A tervezet jelenlegi formájában a kórházak a jövőben működhetnek központi költségvetéstől függetlenül is, például alapítvány formájában, egyetlen alapítóval, aki egyben a jelenlegi működtetője is az illető kórháznak. Ezáltal megvalósulhat a valós decentralizáció és létrejönne az intézményi autonómia a kórházak működtetését illetően.

„A kórházak megtartják közintézményi jellegüket, még akkor is, ha alapítványi formában működnek majd, és továbbra is állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban maradnak" - nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter.

Vasile Cepoi államtitkár szerint ennek a szervezési formának a nagy előnye, hogy a jövőben az egészségügyi intézmények önállóan dönthetnek arról, hogy hány alkalmazottat foglalkoztatnak és milyen bérpolitikát alakalmaznak az egyéni kompetenciák és felkészültség irányelve mentén.

Ugyanakkor, amennyiben erre igény van a közösség részéről, a kórházaknak lehetőségük nyílik olyan partnerségekben résztvenni, amelyek lehetővé teszik a fizetős egészségügyi szolgáltatások biztosítását, amely többletjövedelemhez juttatja az illető intézményt és ebből fedezni tudják a többi között a fizetős részlegeken dolgozók bérét.

A helyi közösségek, különösképp az üzleti szféra, aktívabb szerepet vállalhat majd a kórházak fenntartásában és fejlesztésében. Lehetőség nyílik majd olyan struktúrák létrhozására, amelyben az orvosok kórházi alkalmazottként dolgozhatnak a magánszférában is, és ehhez nem lesz majd szükséges a szaktárca külön engedélye, ahogyan ez jelenleg kötelező.

„Az új törvénytervezet olyan előírásokat tartalmaz, amelyek meggátolják az egészségügyi rendszer problémáinak politikai síkra való terelését, továbbá, anyagi és társadalmi helyzettől függetlenül biztosítja a lakosság számára az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Eme előírások értelmében hangsúlyosabb lesz az igazgatótanácsok szerepe, növekedik a kórházmenedzsment felelőssége az alkalmazottak egyéni felelősségével egyetemben, amely kitételek a jövőben benne foglaltatnak a kollektív és egyéni munkaszerződésekben is, ugyanis ezek alapján kerülnek majd kidolgozásra az érintett intézmények hatékonysági mutatói" - mondta Ritli László szaktárcavezető.

Az Egészségügyi Minisztérium továbbra is támogatja azokat a befektetéseket és beruházásokat, amelyek a kórházi körülmények minőségének javítását célozzák. Az egészségügyi intézmények részét képező egyes struktúrák létrehozása vagy megszüntetése, amelyek az egészségügyi alapcsomag szolgáltatásait biztosítják, továbbra is az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyásával történik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: