2012-11-13 16:49:08• hírek • MTI

Közvita a médiahatóság függetlenségéről

Rasvan Popescu
Rasvan Popescu

Sajtóértesülések szerint a bukaresti kormány a parlamentnek rendelné alá a román Országos Audiovizuális Tanácsot (CNA). A testület csak a sajtóból ismeri a médiatörvény módosítására vonatkozó kormányzati elképzeléseket, de az ezekkel kapcsolatos "technikai" észrevételeit eljuttatta a kabinetnek - közölte kedden Rasvan Popescu, a CNA elnöke.

A román lapok szerint a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) sürgősségi rendelettel akarja módosítani a sarkalatos médiatörvényt, oly módon, hogy a médiahatóság - jelenleg elmozdíthatatlan - tagjait a parlament leválthassa az éves tevékenységi beszámoló elutasításával. A tervezet egy másik rendelkezése szerint a CNA által kiszabott bírságot nem kell majd azonnal kifizetni: azok ellen fellebbezést nyújthatnak majd be az érintettek a közigazgatási bírósághoz.

Az ellenzéki újságírók és a CNA több tagja szerint a kormányrendelet Dan Voiculescu médiamágnás, az USL-ben részt vevő Konzervatív Párt alapító elnöke piaci érdekeinek érvényesítését szolgálná, gátolná az új szereplők belépését a román médiapiacra, ugyanakkor politikai kontroll alá helyezné a médiahatóságot.

A CNA keddi ülését követően Popescu jelezte, várják a kormány hivatalos megkeresését, hogy a hatóság érdemben is véleményezhesse a tervezetet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: