2015-10-16 13:40:35• hírek • Szatmár.ro

Közvetlen és közvetett hatások

A gyerekek, de a teljes közösség élete, életvitele is változott a Nagykárolyban sokak által csak "cigánytelepként" ismert környéken, ahonnan sokan látogatják a Stella Maris Központot - a születésnapon vissza is tekintettünk.

Fennállásának ötéves évfordulóját ünnepelte október 15-én a nagykárolyi Stella Maris Integrációs Központ. Három órára megtelt az imaterem, az izgalommal készülő gyerekek mellett a szintén a várakozás izgalmában levő szülőkkel, hozzátartozókkal. Amint a korábbi születésnapokon, a központ kedvezményezett gyermekei ünnepi műsorral készültek, de fellépésüket ez alkalommal segítette az autentikus módon megszólaló Fátyol Béla vezette Rigófütty Zenekar is. Szintén az eddigiektől eltérő módon, vendégelőadással érkezett a nagykárolyi 3-as számú általános iskola ének- és tánccsoportja. Ők a produkciójuk mellett hozták iskolájuk nagy ajándékát is, sportcipőt a Stella Maris Központ minden gyermekének - eddig ugyanis nem vehettek részt a tornaórákon, mert nem volt váltás-sportcipőjük, amivel a tornaterembe beléphettek volna.

Az integrációs központ vezetője, Hompoth Lehel kérdésünkre elmondta, közvetlen és közvetett hatásokról is beszámolhat az ötéves működés eredményeként: "Jelenleg több mint ötven gyermek látogatja a foglalkozásainkat. Az évek során mintegy száz gyermek fordult meg nálunk, de a szüleik, hozzátartozóik is kapcsolatban voltak, vannak velünk. Öt éves fennállásunk, munkánk közvetett hatásaként érezzük, hogy a helyi telepen szinte minden családot segíteni tudtunk: akár a személyi igazolványok megszerzésében, a segélyek igénylésében, de mivel a gyermekek ide járnak a Stella Maris Integrációs Központba, a szülők közül sokan el tudtak menni dolgozni. Az ő munkájuk eredményeként a telep fejlődik, már kétszobás házak is épülnek. A higiéniára való kialakult igényük megmutatkozik abban is, hogy fürdőszobát is hozzáépítenek a házukhoz, és a fizetésükből először mosógépet vásárolnak, nem pedig televíziót. Meg kell említsük ugyanakkor Ft. Borota Ottó munkájának hatásait, ő kereszteli meg a gyermekeket és esetenként a szülőket is, vezeti őket a lelki fejlődés útján, elsőáldoznak, bérmálkoznak és a párok az oltár előtt esküsznek örök hűséget - mások pótolják az elmaradt egyházi esküvőt..."

Az elkövetkező idők terveiről szólva Hompoth Lehel elmondta, folytatni szeretnék a megkezdett munkát egyre messzebb jutva a közösség integrációjában; létre szeretnének hozni egy autentikus cigánykórust; igyekeznek a munkakeresésben is segítséget nyújtani; valamint szintén vágyuk, hogy pár év múlva már felsőoktatási intézménybe járjon valamelyik gyermekük.

Ünnepelt a Stella Maris

Az ötéves születésnapi rendezvényen részt vettek, a közösséggel együtt ünnepeltek a Szatmári Római Katolikus Püspökség munkatársai, a helyi közigazgatás képviselői, a tanfelügyelőség és a partnerintézmények képviselői is.

A Stalla Maris Integrációs Központban amúgy óvoda és napközi is működik. Az óvodát látogató gyerekek reggel nyolctól este hat óráig tartózkodnak bent, közben háromszor étkeznek. A napközit látogató gyerekek a tanítás után érkeznek, előbb kétfogásos meleg ebédet kapnak, majd pedagógusok segítségével megoldják a házi feladataikat, igyekeznek behozni a társaikkal szembeni lemaradásaikat.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: