2012-03-04 14:01:57• hírek • MTI

Közveszélyesek a bukaresti épületek

Alig 15 épület tartószerkezetét erősítették meg eddig Bukarest központjában abból a 126-ból, amely összeomolhat egy erős földrengés esetén - közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség, amely a román területfejlesztési és közműépítési minisztérium közleményét idézi. Romániában 35 évvel ezelőtt, 1977. március 4-én következett be az utóbbi évtizedek legpusztítóbb földrengése, amelynek 1578 halott és több mint 11 ezer sebesült áldozata volt - túlnyomó többségük a fővárosban.

Bukarestben több mint 372 közveszélyes épületet jelöltek meg az utóbbi években az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel, közülük több mint száz a város központjában található, ezek többnyire 1940 előtt emelt többszintes épületek. A tulajdonosok anyagi támogatást kapnak az államtól a ház szerkezetének megerősítésére, a javítások idejére pedig az önkormányzat szükséglakásokat biztosít a lakóknak, mégis alig néhány közveszélyes épületet sikerült csak biztonságossá tenni az utóbbi években. A bukaresti főpolgármesteri hivatal szerint minderről a tulajdonosok tehetnek, az önkormányzat idén is 9 millió lejt  különített el az omlásveszélyes épületek megerősítésére.

A román területfejlesztési és közműépítési minisztérium 126 bukaresti épület (3823 lakás) tulajdonosát figyelmeztette arra, hogy szerkezeterősítő beavatkozás nélkül ingatlanuk nem bír ki egy újabb erős földrengést. Közülük eddig 15 épületet (606 lakást) újítottak fel, idén a minisztérium 5 millió lejt  fordít további 15 épület biztonságossá tételére.

A román szaktárca szerint az európai fővárosok közül Bukarest a legsérülékenyebb egy nagy erejű földrengés esetén. A történelmi feljegyzésekből arra lehet következtetni, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, Richter skála szerinti 7,2-es erősségű, 1977-es földrengésben 1578-an haltak meg az országban (1424-en Bukarestben), 11300 ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: