2010-12-11 13:26:04• hírek • Szatmar.ro

Közveszély az utakon

A zord időjárási viszonyokra, csúszós utakra való tekintettel a Szatmár Megyei Közlekedésrendészet jó tanácsokkal látja el az autósokat a baleset megelőzése céljából.

A jelenlegi időjárási viszonyok megnehezítik a közúti közlekedést, amely igazi veszélyt jelenthet a figyelmetlen és könnyelmű sofőrök számára. A közlekedési rendőrség felhívja a gépjárművezetők figyelmét a baleset-megelőzési szabályok betartására, de főleg arra intenek, hogy a meteorológiai viszonyoknak megfelelő sebességgel autózzanak. Ahhoz, hogy a megelőzhető legyen a szerencsétlenség, fontos az is, hogy ne előzzünk rizikós helyzetekben, és még akkor se menjünk át az ellenkező irányban közlekedő sávra, amikor úgy látjuk, semmi sem jön szemből.

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy akár rövid, akár hosszú útra indulnánk, szereljük fel az autót hideg évszaknak megfelelően. A téli gumi nemcsak azért fontos, mert most már kötelező is, hanem mert életeket menthet. Hasznos az is, hogy informálódjunk a megtenni kívánt útszakasz milyenségéről. A csúszós utakon fontos a nyugodt vezetés, nem szabad hirtelen fékezni, és kanyarodni sem, hiszen pillanatok alatt kicsúszik az autó. Érdemes szinte folyamatosan motorféket használni. Abban az esetben, ha a láthatóság kicsi, semmiképpen se előzzünk, és nappal is használjuk a lámpákat, és ne csak olyan utakon, ahol kötelező, hanem mindenhol, hiszen ezzel is megelőzhetőek a balesetek.

 

Oda kell figyelni arra is, hogy az autó ventilációs készüléke megfelelően eltünteti-e a párát. A törvény előírja, hogy amikor kisebb a látótávolság, mint 100 méter, vagy ha havas vagy jeges az út, a lakott területen a maximális megengedett sebesség 30 km/h, településen kívül pedig legtöbb 50 km/h lehet a gyorsaság. A biztonság érdekében ajánlott nagy távolságot tartani az előttünk közlekedő gépkocsi között.
A 3,5 tonnánál nagyobb gépkocsik kötelesek hóláncot vagy más csúszásgátló felszerelést használniuk a havas úton. A kezdő sofőröknek azt ajánlják a közlekedésrendészek, hogy mellőzék a vezetést a csúszós utakon, éjszaka, vagy hosszabb útszakaszokon. Azt is fontos megjegyezni, hogyha nincs meg az egy év régiség a vezetésben, 20 km/h-val kevesebbel haladhatnak a településeken kívül, mint amennyi a megengedett sebesség.

A gyalogosok részéről is fokozott odafigyelésre van szükség, főleg az úttesten való átkeléskor, még akkor is, ha az átjárón történik. A cégek és a lakók kötelesek az előttük lévő járdákon eltakarítani a havat, ezáltal megőrizhető a járókelők testi épsége.


Csúszós uton figyeljünk a sebességre
Csúszós uton figyeljünk a sebességre!


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: