2009-10-26 12:28:22• hírek • Gozner Gertrud

Közvéleménykutatást szervez a minisztérium

Az Egészségügyi Minisztérium idén a hatodik és hetedik osztályos lányokat szeretné beoltani a méhnyakrák-ellen vakcinával. Ezt azonban a szaktárca legújabb közleménye szerint egy, a szülők körében végzett közvélemény-kutatás fogja megelőzni.

Az ezer szülő megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás fogja zárni a méhnyakrákot okozó Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni oltásról szóló felvilágosítási kampány. Ha a megkérdezettek több mint fele egyetért az oltással, a minisztérium decemberben nekilát a gyerekek beoltásának.

A Te döntesz a lányod egészségéért elnevezésű akciót júniusban hirdette meg az Egészségügyi Minisztérium az oktatási tárcával karöltve az Egészségügyi Világszervezet, az UNICEF és az ENSZ támogatásával. A kampányt teljes egészében az oltást gyártó cégek finanszírozzák.

A kampány első fázisában a megyei közegészségügyi igazgatóságok a családi és iskolai orvosokkal szerveztek találkozókat, amibe a vidéki tanügyi intézményeket is bevonták. Az iskolakezdés után került sor a kampány második részére, amely jelenleg is zajlik. Ebben az időszakban az egészségügyi szakemberek beszélgetnek el a szülőkkel, és próbálják őket meggyőzni az oltás hasznos voltáról.

Dr. Lidia Tamas, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság oltásokért felelős munkatársa szerint jelen pillanatban a méhnyakrák elleni vakcináról szóló felvilágosító anyagok már eljutottak a megye tanügyi intézményeinek nagyobb részébe, és a napokban szögezik le a szülőkkel folytatott találkozók időpontjait.

Az elkövetkező héten például a nagykárolyi és az avasfelsőfalui iskolában találkoznak a család- és iskolai orvosok a szülőkkel. A hatóság adatai szerint Szatmár megyében 1750 hatodik osztályos, és 2100 hetedik osztályos lánytanulót tartanak nyilván, akik jogosultak lennének a vakcinára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: