2008-03-07 12:27:42• hírek • Szatmar.ro

A szenátus szakbizottsága megvitatta az ANI törvényt

senatusJelenlegi formájában, a törvény megfelel az Európai Unió előírásainak.

Megfelel az Európai Unió követelményeinek jelenlegi formájában az a törvény, amely a képviselők, bírák és ügyészek tisztségbeli összeférhetetlenségét és vagyonát ellenőrizni hivatott román országos feddhetetlenségi ügynökség (ANI) működését szabályozza. 

A szenátus illetékes szakbizottságai megvitatták a Brüsszel által továbbra is figyelemmel kísért román igazságszolgáltatási reform szempontjából kulcsfontosságúnak tartott ANI működését szabályozó törvényt, amely körülbelül három éve vita tárgyát képezi.

A szakbizottsági vitán arról alakult ki vita, hogy az intézmény csak a törvénytelen vagyon elkobzását kérheti vagy a nem igazolható vagyonét is. Először úgy tűnt, hogy az első megfogalmazás győz, végül a szavazás többszöri megismétlése után a törvényhozók kompromisszumos megoldást találtak. Így az ANI nem igazolható vagyon esetében is adatokat gyűjthet, s ha indokoltnak találja, kérheti a bíróságtól a törvénytelen vagyonrész elkobzását. Így az elkobzásról nem az ANI, hanem a bíróság dönt.

Az ANI akkor kezdhet vizsgálódást, ha egy személynek a jövedelme és a javai közötti nyilvánvaló különbség, vagyis legkevesebb 10 ezer euró tapasztalható. A szakbizottsági kompromisszumos változatot a plénumnak is el kell fogadnia még.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: