2018-01-26 14:11:32• hírek • Bede Emőke

Községek támogatásáról döntött a Megyei Tanács

Péntek délután rendkívüli ülésre gyűltek össze a Megyei Tanács tagjai. A tanácsülésen a tagok egyhangúlag szavazták meg, 9 750 000 lejt szétosztanak a megye települései között.

Mint arról Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke beszámolt, ez az összeg az államilag leosztott pénzeken felül érkezik a községekhez. A polgármesterekkel és a román kincstár képviselőjével való csütörtöki egyeztetés után megszületett a megállapodás, hogy egy-két kivételt leszámítva minden község ugyanakkora összeget fog kapni.
 

Átböngészve a táblázatot azonban néhány község helyzete kiemelkedik a többi közül. A legnehezebb anyagi helyzetben Bogdánd község van, melytől jelentős mennyiségű pénzt vont le a közpénzügyi hivatal. Épp emiatt az év első felében akár működési problémák is jelentkezhettek volna, azonban a Megyei Tanács által kiutalt 370 000 lej segít a községnek egyenesben maradni.
 

Szintén egyedi esetként tartható számon Mezőfény helyzete, aki az állami költségvetés leosztásakor egyetlen lejt sem kapott, így a fentebb említett 9 750 000 lejes összegből 200 000 lejt utal át nekik a Megyei Tanács.
 

A megye többi községe átlagosan 150 000 lejt kap a pénteki napon megszavazott határozat értelmében, mely egy önkormányzat működése életében nem feltétlen nagy összeg, viszont sok problémára megoldást jelenthet.
 

Ha ezeket a számokat összevetjük a tavaly ilyenkor kiutalt összegekkel, akkor szembetűnő a különbség. Akkor szinte alig volt olyan község, mely 200 000 lejnél kevesebbet kapott volna. Ebben az évben azonban maga a Megyei Tanács is kevesebb pénzt kapott leosztásra, így értelemszerűen a községeknek sem jut annyi pénz. Az azonban bizonyos, hogy a községek jól meg kell fontolják, mire fordítják a költségvetéskiegészítés által szerzett pénzt, ugyanis az év első félévében több támogatás már nem várható.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: