2019-01-14 11:16:17• hírek • közlemény

Közösségi térkép – immár Szatmár megyében is

A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2017-ben elindította a Közösségi Térkép Projektet, elsőként Szilágy megyét mutatták be. 2018-ban a projekt folytatódott és ebben az esztendőben Szatmár megye magyarok által is lakott településeit mutatja be.

A projekt keretében olyan interaktív térkép elkészítése a cél, amely segítségével a kiválasztott megye, esetünkben Szatmár megye magyarok által is lakott településeiről minden, magyar szempontból fontos adat megtalálható. Az adatok felkerülnek egy digitális, informatikai térképre, amelyiken a településnévre kattintva kinyílik egy ablak, és a településre vonatkozó közérdekű információ rovatok szerint megtalálható. Mindennek alapja egy alapos politikai-oktatási-kulturális-egyházi adatgyűjtés, az alábbi intézmények adatainak összegyűjtése a cél: iskola, kulturális intézmények, rendezvények (állandó, ismétlődő rendezvények és eseti rendezvények), egyházak, helyi politika, civil szervezetek. A bemutatást a települések történetének és demográfiai helyzetének leírása indítja.
 

Kisebbségi léthelyzetben a helyi közösség számára fontos kulturális szolgáltatásokat civil szervezetek látnak el. Ezért nagyon szükségesek a kapcsolatok. A civil kapcsolatépítést programok és intézményi hálózatok szolgálják. Léteznek honlapok, léteznek adatbázisok, amelyekről az érdekeltek információt szerezhetnek, de ezek nem átfogóak, egy-egy részterületet érintenek, ezért nem elég hatékonyak.
 

Kapcsolatok kialakításában érdekelt intézmény vagy szervezet a határon túl nem csupán partnert keres, hanem egy együttműködésre alkalmas környezetet, olyan helyi szereplőkkel, akik ezt előmozdíthatják. Ma az elsődleges információforrás az internet, ki kell használni a virtuális tér és a kapcsolódó technikák előnyeit és lehetőségeit.
 

Kiválasztjuk a megyét – esetünkben Szatmár megyét Erdélyből. Az interaktív közösségi térkép a kiválasztott település (klikk) neve mellett kinyíló ablaka a küövetkező információ-csomagokat jeleníti meg. 1. Települési adatok: történet, demográfiai alapadatok, etnikai megoszlással (határon túl meghatározó); 2) a település/megye vezetése (polgármester, helyi testület összetétele, megyei tanács összetétele; 3) helyi iskolák és kisebbségi tagozatok, elérhetőségekkel; 4) Kultúrával kapcsolatos adatok: intézmények, rendezvények, elérhetőségek; 5) egyházak, templomok, papokkal, elérhetőségekkel; 6. Helyi értékek, látnivaló, jeles személyiségek; 7. Civil szervezetek: minden szervezettel kapcsolatos fontos adattal: bejegyzési adatok, vezetőség, elérhetőség, tevékenységi terület. Sorban az utolsó a turizmus – itt van a legnagyobb gond, hiszen semmilyen összefoglaló adtabázisról nincs tudomásunk. Nincs teljes, naprakész adatbázis a civil mozgalomról sem, az alapadatok az Igazságügyminisztérium honlapján megvannak. Ebből indultunk ki, és pontosítottuk a helyszínen. A helyi kultúra feltérképezését illetően is sok a feladat, hiányosak az adatok, főleg a rendezvényeket illetően. Ezért a jövőben tovább finomítjuk az adatbázist.
 

A projekt azért igen fontos, mert Szatmár megye magyar lakossága jelentős, a térség a magyar kultúrában meghatározó fontosságú. A magyarság aránya a megyében 35 százalék felett van, a magyar kulturális intézményeinek hatása a megye határain túl is megmutatkozik. Romai katolikus püspöki székhely, de erős itt a református egyház is, mindkettő jelentős iskolát működtet Szatmárnémetiben. A helyi sajtó is fejlett.
 

A közösségi térkép hozzájárul egyrészt a megye jobb megismeréséhez, távlatilag a turisztikai értékek nagyobb fokú vizibilitásához, a létező potenciál jobb kihasználásához. A civil szférában éppen a kapcsolatépítési lehetőségek térkép általi növekedése révén várható pozitív hatás. Ugyanakkor a romániai Szatmár és a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közötti hagyományosan jó kapcsolatok is erősödhetnek a térkép által. A térkép elérhetősége: http://civilterkep.ro/.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: