2017-09-21 13:08:01• hírek • Agerpres.ro

Közösségi központok létesítésére van szükség az idős emberek számára

Florian Bodog egészségügyi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy közösségi központok létesítésére van szükség az idős emberek számára, ugyanakkor hosszútávú otthoni gondozást kell biztosítani számukra mivel a romániai kórházak túlzsúfoltak.

A miniszter egy időskori ellátásról szóló konferencia alkalmával hangsúlyozta, hogy az idős személyek helye nem a kórházban van, oda csak a súlyos betegeknek kellene kerülniük.

"Uniós szinten a lakosság elöregedésének folyamatával állunk szemben, ami igaz Romániára is. Szerintem nem elég éveket adni az élethez, hanem életet kell vinni az évekbe. Ez az amiért ennyire foglalkozat az otthoni gondozás, az ilyen típusú gondozás, nem feltétlenül egészségügyi szempontból. Amint tudják, kidolgoztuk már a közösségi orvosi szolgáltatások törvényét (...) A kórházak túlzsúfoltak az említett korosztály miatt. Nekik nem a kórházban a helyük, oda a súlyos betegeknek kellene kerülniük" - mondta a miniszter, aki hozzátette, az idősek problémáját meg kell oldaniuk és ez a román egészségügyi rendszer egyik prioritása.

Az egészségügyi szaktárca vezetője elmondta, egyre nagyobb szükség lesz az otthoni beteggondozási rendszer kidolgozására, mivel a társadalom egyre inkább elöregedik. Az otthoni gondozás által pedig nyugodtabb, méltóságteljesebb, személyre szabott feltételeket lehet biztosítani az idős páciensek számára.

Liliana Lukacs az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) aligazgatója szerint jelenleg csupán 480-490 otthoni gondozási szolgáltatásokat nyújtó vállalkozással van szerződése a pénztárnak. A szakember szerint rendkívül fontos volna kifejleszteni ezt a rendszert.

A konferencián jelen voltak Franciaország és Belgium nagykövetségének a képviselői is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: