2018-04-10 12:49:57• hírek • Közlemény

Közösséghez tartoznak

A fiataloknak igényük, hogy tartozzanak valahova, ahol társaikkal együtt tehetnek valami jót, valami fontosat, s ez a virtuális kapcsolathálók korában még égetőbbé vált - állapították meg a tavaszi csoportvezető-képzőn.

Erdődhegyen április 6-a és 8-a között tartották az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda által egybefogott plébániai ifjúsági csoportvezetők szokásos tavaszi találkozóját, melyen 31 plébánia 69 fiatalja vett részt. A szervezőktől megtudtunk, számuk örömteli módon növekvő tendenciát mutat, a pénteki napon 27 új tagot köszönthettek a régiek és beszélgethettek közösen el a csoportvezetés szépségéről és felelősségéről. Ők ugyanis, amellett, hogy otthon, a saját plébániai közösségükben foglalkoznak a gyerekekkel és fiatalokkal, az egyházmegyei irodával is tartják a kapcsolatot és bekapcsolódnak annak rendezvényeibe, segítik a referensek munkáját.



Szükség van rájuk, és ez a hétvégi rendezvényen is hangsúlyt nyert. A fiatalokkal való foglalkozásokban pótolhatatlanok, a csoportvezetésben ugyanakkor mindig számíthatnak önmagukon túl társaikra és a csoport jóindulatára is. Miután szombaton elkészítették a nyári, nagyszokondi gyerektáborok beosztását, ötleteltek annak tematikájáról, vasárnap szentmisén vettek részt, előre tekintettek a közelgő egyházmegyei ifjúsági találkozóra, illetve az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóra, de volt idő sok beszélgetésre is. Ez utóbbiak, hasonlóan fontosak, mint bármely más programpont, hiszen a fiataloknak lehetőséget ad a gondolatok megfogalmazására és kimondására, a referenseknek pedig annak megértésére, hogy min mennek a fiatalok keresztül,  mi foglalkoztatja őket, mik a gondjaik és igényeik.


Így a csoportvezetők megfogalmazták, mennyire valós igény mutatkozik esetükben és otthonmaradt társaik esetében is az élő, valós közösségekre, ahol elfogadják őket, számítanak rájuk, feladatot kapnak, ezt felszabadult környezetben elvégezhetik, és látják közösen kitűzött céljaik hasznos megvalósulását. Különösen érvényes ez a jelenben, a virtuális kapcsolathálók korában, ahol a felszínesség, az irónia és a kritika dívik. Ezzel szemben az egyházi közösségben a közös pontokat erősítik és az imák, szentmisék által is a szeretetélmény  mélyül.


Az egyházmegyei ifjúsági csoportvezetőknek idén lesz bőven tennivalójuk hiszen a hagyományos, nagy résztvevőszámú egyházmegyei ifjúsági találkozón és -táboron kívül az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót is a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében rendezik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: