2013-10-24 20:28:50• hírek • Kocsis Zoltán

Közösség Ereje – Önkéntesség népszerűsítése Szatmárban

Csak az elmúlt időszakban hetven millió forinttal támogatta a magyar kormány által működtetett Nemzeti Együttműködési Alap a történelmi Szatmár vármegye határ által elválasztott két részén tevékenykedő és egymással együttműködő civil szervezeteket, mondta el csütörtökön Szatmárnémetiben dr. Latorcai Csaba, a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A Caritas Lükő Béla utcai önkéntes központjában megtartott konferencián a jelenlévő politikusok mindannyian megegyeztek abban, hogy a civil egyesületek tevékenysége Szatmárban egyelőre távol áll a nyugati demokráciákban tapasztalt aktivitástól, pedig fontosságuk kiemelkedő.

Pataki Csaba RMSDZ-es szenátor reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány a jövőben is kiemelten támogatja majd a határon átnyúló kis programokat, „az embereket ugyanis ezek által lehet közel vinni egymáshoz". Szerinte a határon átnyúló együttműködések egyik fontos feladata kell legyen a fiatalok segítése a munkahelykeresésben vagy a határátkelők épületeinek felhasználása, amennyiben végre Románia is beléphet a schengeni övezetbe.

Kereskényi Gábor RMDSZ-es parlamenti képviselő szerint a civil szféra akkor lehet igazán erős, ha az reális önszerveződési igényt követően jön létre. „Zutphenben tapasztalhattam, hogy a civil szervezetek milyen komoly terheket képesek levenni a közigazgatás válláról. Ez nem véletlen, hisz a civilek képesek a leghatékonyabban foglalkozni specifikus problémáikkal", mondta a korábbi alpolgármester. Szerinte a sikeres szatmári magyar közösség léte három pillérre kell támaszkodjon: az egyházra, a civil szférára és a közképviseletre.

Erdei D. István parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos, a kommunista rendszerben képződött berögződések következtében az erdélyi társadalom egy részét nehéz megmozgatni, és ez megnehezíti a civil szervezetek dolgát is.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár emlékeztette a jelenlévőket, hogy a II. Orbán-kormány fokozott hangsúlyt fektet a nemzeti együttműködésre. A magyar alkotmányba belekerült, hogy Magyarországnak felelősséget kell vállalnia a határon túli magyarságért, és támogatnia kell a közösségek fennmaradását, valamint fejlődését. Ezért hozta létre a Nemzeti Együttműködési Alapot, amely 2015-tól meg fog kapni minden egyes olyan adóforintot, amelyet tulajdonosa nem ajánlott fel egyéb célokra. Ez megközelítőleg 150 millió forintot jelent majd. Következő cél egy kárpátmedencei civil háló létrehozása.

„Óriási gazdasági potenciál van a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolatokban, ezeket pedig leginkább civil együttműködéssel lehet felhasználni", mondta Latorcai. Ezt kívánja elősegíteni a www.civil.kormany.hu oldal is, amelyen valamennyi anyaországi és határon túli civil szervezet regisztrálhat, megkönnyítve a partnerkeresést különböző projektek megpályázásához. A magyar kormány életre hívta a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot is, melynek tagjai a kormány, valamint a munkaadók, a munkavállalók, a civil szféra, a tudomány, továbbá az egyházak magyarországi és határon túli képviselői.

A helyettes államtitkártól Bodor László, az RMDSZ főtitkár-helyettese, a Communitas Alapítvány elnöke vette át a szót. Az alapítványról elmondta, hogy az közel 1500 eseményt, rendezvényt, programot támogat évente Erdély-szerte, az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a szórványra. Bodor kijelentette, Románia önkéntességi törvénye évtizedekre el van maradva nem csak az európai, de már a romániai realitástól is. Az RMDSZ kezdeményezésére a készülő módosításokban már helyet kap két fontos dolog is: egyrészt, hogy kötelezővé kell válnia a szerződésnek az önkéntes és a befogadó között, másrészt pedig, hogy az önkéntes tevékenységet el lehessen ismerni, mint szakmai gyakorlat. Ismertetett egy tanulmányt, mely szerint Romániában közel 4,4 millió személy vesz részt valamiféle önkéntes tevékenységben. Ez a lakosság 20%-át teszi ki. Az uniós átlag azonban 40% körüli, a csúcstartó pedig Norvégia 80%-kal!

Kiss András, a  Szabolcs - Szatmár - Bereg Megyei Civil Információs Centrum igazgatója ismertette, hogy a határ menti szervezetek december elejéig pályázhatnak a magyar kormánynál a civil szervezetek működési támogatásáért és a civil szervezetek szakmai támogatásáért. A kultúrától az informatikáig, a sporttól a közbiztonságig számtalan tevékenységi területen várják a pályázatokat. Egy szervezet viszont csak egy pályázatban vehet részt.

Végezetül Őri-Pákay Franciska bemutatta a magyarországi Szilvaország Egyesület és a szatmárnémeti Hiátus Egyesület közös, Közösség Ereje - Önkéntesség népszerűsítése Szatmárban elnevezésű projektjét. Ennek célja, hogy felmérje, a kettészakított Szatmár vármegyében mekkora emberi erőforrások vannak, illetve mekkora hajlandóság mutatkozik az önkéntességre. Ezt követően önkéntességi képzést kapnak az érdeklődők elsősorban szervezetfejlesztés és kommunikáció terén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: