2019-01-25 06:30:57• hírek • közlemény

Közösen keresnek megoldást

Hogyan támogathatjuk a hátrányos helyzetű vidéki fiatalokat kötelező tanulmányaik elvégzésében és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben – ez volt a témája a Caritas által megszervezett workshopnak.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet kezdeményezésére egy január 22-én megszervezett workshop keretében közös asztalhoz ültek a gazdasági szektor, a tanügy, a civil szervezetek és a roma kisebbség képviselői, hogy helyi megoldásokat keressenek helyi problémákra.


A rendezvényt Fülöp Orsolya projektkoordinátor nyitotta meg, majd Román János Caritas-vezéirgazgató köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően a workshop moderátora, Claudia Macaria röviden bemutatta a projektet, melynek keretében az esemény megszervezésre került.


„A szatmári és máramarosi régióban élő romák és más szociálisan hátrányos helyzetű csoportok életkörülményeinek javítása” elnevezésű projekt 2014-ben indult a Svájci Caritas kezdeményezésére, gyakorlatba ültetői a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a kolozsvári Roma Közösségek Erőforrás Központja (RKEK). A projekt célcsoportját képező közösségekkel való munka során a Caritas és az RKEK szakemberei azt tapasztalták, hogy nagyon sok hátrányos helyzetű vidéki fiatal nem végzi el a kötelező 10 osztályt, így pedig alig van esélyük arra, hogy a munkaerőpiacon el tudjanak helyezkedni.Stephan Müller társadalmi befogadás szakértő azt hangsúlyozta, hogy a roma inklúzió makroökonómiai szükség. A lakosság rohamos elöregedése, a dolgozó réteg arányának folyamatos csökkenése nemcsak Románia, de EU-szinten is problémát jelent. Ha a tényeket nézzük, amelyek azt mutatják, a munka területén 20%-ot tesz ki az új roma munkaerő, és tekintetbe vesszük, hogy Romániában 1.8 millió roma él, akkor a romák iskoláztatásában, képzésében és foglalkoztatásában a gazdasági növekedés lehetőségét is felfedezhetjük.


Dezső Júlia szociológus egy a projekt keretében nemrégiben elkészített tanulmányt mutatott be a workshop résztvevőinek, mely három kérdést vizsgál: miért nem tanulnak tovább a hátrányos helyzetű vidéki fiatalok, továbbá amennyiben valaki közülük folytatja tanulmányait, azt minek köszönhetően teszi, valamint azt, hogyan helyzekednek el vagy miért nem ezek a fiatalok a munkaerőpiacon. A tanulmány 58 egyéni interjút tartalmaz, melyeket fiatalokkal, szülőkkel/nevelőkkel, tanárokkal és munkaadókkal készítettek. A tanulmány román nyelven minden érdeklődő számára hozzáférhető a www.caritas-satumare.ro honlapon a „Letölthető anyagok” menüpont alatt.A tanulmány eredményeinek ismertetése után csoportmunka következett. A résztvevők két témát gondoltak végig: mitől lesz sikeres a szakmai képzés, illetve mi tehető helyi szinten az aktuális helyzet javítása érdekében.


A Svájci Caritas-t képviselő Thomas Hackl sikeresnek minősítette az eseményt és egy közös, helyi szintű akcióterv kidolgozását javasolta. A szakértő szerint a probléma csak közös erővel: a tanügy, az önkormányzat, a cégek és a civil szervezetek összefogása révén oldható meg. Román János vezérigazgató megerősítette Thomas Hackl szavait, biztosítva az egybegyűlteket arról, hogy a Caritas nyitott az együttműködésre.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: